Domowy lemon curd
Lemon curd to delikatny orzeźwiający, cytrynowy krem. Idealnie nadaje się jako dodatek do deserów w pucharkach, albo jako krem do sernika. Niestety trzeba przyznać, że jest on przygotowany na maśle, więc do dietetycznych nie należy 🙂 Świetnie będzie pasował również do domowych naleśników.
Mimo, wszystko w smaku jest delikatny i bardzo lekki. W lodówce lemon curd można przechowywać ok. 2 tygodni.
Zobacz również: Modne jeansy w sezonie 2020
Składniki
- skórka z 2 cytryn
- sok z 2 cytryn
- 2 jajka
- 2 żółtka
- 80g masła
- 160g cukru
Przeczytaj także: Nutellówka – likier o smaku nutelli
Lemon curd – przepis
- Wszystkie składniki wkładamy do rondelka, wstawiamy na średni ogień i mieszając gotujemy ok. 10 minut. Masa powinna nam zgęstnieć.
- Po ugotowaniu zostawiamy do ostygnięcia i przekładamy do słoiczka, albo od razu dekorujemy ciasto.
Smacznego!