Domowy lemon curd

Domowy lemon curd

Lemon curd to delikatny orzeźwiający, cytrynowy krem. Idealnie nadaje się jako dodatek do deserów w pucharkach, albo jako krem do sernika. Niestety trzeba przyznać, że jest on przygotowany na maśle, więc do dietetycznych nie należy 🙂 Świetnie będzie pasował również do domowych naleśników.

Mimo, wszystko w smaku jest delikatny i bardzo lekki. W lodówce lemon curd można przechowywać ok. 2 tygodni.

Zobacz również: Modne jeansy w sezonie 2020

Składniki

  • skórka z 2 cytryn
  • sok z 2 cytryn
  • 2 jajka
  • 2 żółtka
  • 80g masła
  • 160g cukru

Przeczytaj także: Nutellówka – likier o smaku nutelli

Lemon curd – przepis

  1. Wszystkie składniki wkładamy do rondelka, wstawiamy na średni ogień i mieszając gotujemy ok. 10 minut. Masa powinna nam zgęstnieć.
  2. Po ugotowaniu zostawiamy do ostygnięcia i przekładamy do słoiczka, albo od razu dekorujemy ciasto.

Domowy lemon curd

Smacznego!

Podobne wpisy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *