Domowy lemon curd

Lemon curd to delikatny orzeźwiający, cytrynowy krem. Idealnie nadaje się jako dodatek do deserów w pucharkach, albo jako krem do sernika. Niestety trzeba przyznać, że jest on przygotowany na maśle, więc do dietetycznych nie należy 🙂 Świetnie będzie pasował również do domowych naleśników.

Mimo, wszystko w smaku jest delikatny i bardzo lekki. W lodówce lemon curd można przechowywać ok. 2 tygodni.

Zobacz również: Modne jeansy w sezonie 2020

Składniki

  • skórka z 2 cytryn
  • sok z 2 cytryn
  • 2 jajka
  • 2 żółtka
  • 80g masła
  • 160g cukru

Przeczytaj także: Nutellówka – likier o smaku nutelli

Lemon curd – przepis

  1. Wszystkie składniki wkładamy do rondelka, wstawiamy na średni ogień i mieszając gotujemy ok. 10 minut. Masa powinna nam zgęstnieć.
  2. Po ugotowaniu zostawiamy do ostygnięcia i przekładamy do słoiczka, albo od razu dekorujemy ciasto.

Domowy lemon curd

Reklama

Smacznego!

Reklama

Podobne posty

Komentarze

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Proszę wpisać swój komentarz!
Proszę podać swoje imię tutaj

Reklama

Ostatnie artykuły