Babka wielkanocna
Babka to jedno z ciast, którego nie może zabraknąć na wielkanocnym stole. Prosta, pyszna, lubiana przez wszystkich. Jej przygotowanie jest niezwykle łatwe.
Babka wielkanocna ma jeszcze jedną zaletę. Odpowiednio przechowywana długo zachowuje świeżość.
Składniki:
- 200 g masła lub margaryny
- 4 jajka klasy L
- 1 cytryna
- 180 g cukru
- 1 łyżka cukru wanilinowego
- 160 g mąki pszennej
- 90 g mąki ziemniaczanej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- cukier puder do oprószenia ciasta
Przygotowanie:
Formę na babkę z kominkiem (forma o średnicy 22-25 cm) smarujemy tłuszczem i obsypujemy mąką lub kaszą manną.
Piekarnik rozgrzewamy do 170 stopni (grzanie góra-dól, bez termoobiegu).
Masło lub margarynę rozpuszczamy w garnuszku i odstawiamy do przestudzenia. Do masła dodajemy skórkę startą z cytryny i cały wyciśnięty sok. Mieszamy składniki. W misce ubijamy jajka z cukrem. Następnie dodajemy oba rodzaje mąki z proszkiem do pieczenia i zawartość garnuszka. Miksujemy składniki na małych obrotach. Masę wylewamy do przygotowanej formy. Formę wkładamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy naszą babkę do suchego patyczka, około 45 minut.
Po przestudzeniu babkę wyciągamy z formy i oprószamy cukrem pudrem.
Babka na pewno jest smaczna a przepis nie wydaje się bardzo trudny.