Babka wielkanocna
Kuchnia

Babka wielkanocna

Babka to jedno z ciast, którego nie może zabraknąć na wielkanocnym stole. Prosta, pyszna, lubiana przez wszystkich. Jej przygotowanie jest niezwykle łatwe.

Babka wielkanocna ma jeszcze jedną zaletę. Odpowiednio przechowywana długo zachowuje świeżość.

Składniki:

  • 200 g masła lub margaryny
  • 4 jajka klasy L
  • 1 cytryna
  • 180 g cukru
  • 1 łyżka cukru wanilinowego
  • 160 g mąki pszennej
  • 90 g mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • cukier puder do oprószenia ciasta

Przygotowanie:

Formę na babkę z kominkiem (forma o średnicy 22-25 cm) smarujemy tłuszczem i obsypujemy mąką lub kaszą manną.

Piekarnik rozgrzewamy do 170 stopni (grzanie góra-dól, bez termoobiegu).

Masło lub margarynę rozpuszczamy w garnuszku i odstawiamy do przestudzenia. Do masła dodajemy skórkę startą z cytryny i cały wyciśnięty sok. Mieszamy składniki. W misce ubijamy jajka z cukrem. Następnie dodajemy oba rodzaje mąki z proszkiem do pieczenia i zawartość garnuszka. Miksujemy składniki na małych obrotach. Masę wylewamy do przygotowanej formy. Formę wkładamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy naszą babkę do suchego patyczka, około 45 minut.

Po przestudzeniu babkę wyciągamy z formy i oprószamy cukrem pudrem.

Babka wielkanocna
Babka wielkanocna

One Comment

Leave a Reply

Twój adres email nie zostanie opublikowany.