Szybkie ciasto czekoladowe – o czym musisz pamiętać?
Kuchnia

Szybkie ciasto czekoladowe – o czym musisz pamiętać?

Czasami po prostu nie masz czasu, by siedzieć w kuchni i piec – nawet jeśli bardzo to kochasz. Ograniczenia związane z dobą, która niestety nie jest z gumy, nierzadko odbijają się właśnie na naszych deserach. Bo kiedy je upiec?! Na szczęście niektóre ciasta nie wymagają dużego nakładu pracy i przede wszystkim czasu. Możesz zrobić je w chwilę, a później na spokojnie cieszyć się pysznym smakiem. Tak jest właśnie z szybkim ciastem czekoladowym. Jak je przygotować?

ilka rzeczy, o których musisz pamiętać

Szybkie ciasto czekoladowe to jeden z prostszych deserów, które możesz zrobić. Wymaga niewiele pracy i czasu, jednak podczas pieczenia i przygotowywania samego ciasta, musisz pamiętać o kilku kwestiach. Zacznijmy od podstaw, takich jak przesiewanie mąki. Jeśli chcesz oszczędzić trochę czasu, prawdopodobnie rezygnujesz z tego kroku. Nie rób tego! Przesiewanie mąki to nie tylko nawyk, ale również działanie, które ma na celu napowietrzenie mąki. Dzięki temu ciasto jest bardziej puszyste, a przez to po prostu smaczniejsze. Dlatego zawsze przesiewaj mąkę, jeśli akurat robisz jakiś deser. Drugą rzeczą, o której koniecznie musisz pamiętać, jest temperatura produktów. Zawsze powinny być w temperaturze pokojowej, by uniknąć nieprzyjemnych sytuacji, takich jak grudki, które mogą powstać wtedy, gdy łączysz zimne jajka z ciepłym masłem.

Modyfikowanie ciasta czekoladowego

Ciasto czekoladowe to prosty przepis, który możesz modyfikować zgodnie ze swoimi potrzebami. Dodaj do nich orzechy lub wiórki kokosowe, jeśli masz ochotę na coś więcej, niż bardzo podstawowy deser. Możesz zrobić również wersję wegańską ciasta bez większego problemu. Jak? Mleko zastąp mlekiem roślinnym, na przykład owsianym lub migdałowym. Zamiast masła użyj oleju rzepakowego lub oleju kokosowego – zwłaszcza ten drugi będzie świetnie współgrać z deserem. Jajka łatwo zastąpisz siemieniem lnianym zalanym wodą. Klejąca konsystencja umożliwi składnikom piękne połączenie się w jedną masę. Jak więc widzisz, proste ciasto czekoladowe nie jest prymitywnym deserem – to słodka przekąska, z którą możesz sporo eksperymentować.

Jak zrobić proste ciasto czekoladowe?

Zacznij od przesiania 260 gramów mąki pszennej i 30 gramów kakao do miski. Dodaj również łyżeczkę proszku do pieczenia. 110 gramów czekolady rozpuść w kąpieli wodnej, a gdy tylko będzie gotowa, odstaw ją na bok, aby ostygła. 120 gramów masła ucieraj z cukrem (250 gramów), by otrzymać gładką, puszystą i jasną masę. Dodaj do niej dwa jajka, a następnie także ekstrakt waniliowy. Ciągle ucieraj, gdy będziesz dolewać czekoladę. Możesz używać również miksera – to z pewnością będzie wygodniejsze rozwiązanie. Do masy z masłem i czekoladą zacznij dodawać suche składniki. Zrób to jednak partiami – najpierw trochę mąki z kakao, a następnie mleko. W sumie wlej do masy 370 mililitrów mleka. Wszystkie składniki muszą się połączyć, by utworzyć gładką masę. Teraz rozgrzej piekarnik do 165 stopni i wyłóż blaszkę papierem do pieczenia. Wlej ciasto i piecz je przez 40 minut lub do suchego patyczka. W godzinę będziesz mieć zatem pyszne ciasto czekoladowe. Jeśli masz czas, możesz też przygotować polewę z czekolady i śmietany kremówki.

Szybkie, przepyszne i puszyste – takie właśnie jest ciasto czekoladowe z tego przepisu. Koniecznie przygotuj je, gdy najdzie Cię ochota na coś słodkiego.

Szybkie ciasto czekoladowe – o czym musisz pamiętać?
Szybkie ciasto czekoladowe – o czym musisz pamiętać?
Materiał partnera.

0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments