Wegańskie i wegetariańskie dania na święta

Wegańskie i wegetariańskie dania na święta

Święta to czas, kiedy większość rodzin zbiera się przy stole, aby celebrować wspólnie czas i składać sobie życzenia. Jednakże, nie każdy je mięso i nie każdy chce jeść dania mięsne. W tym artykule przedstawiamy kilka przepisów na wspaniałe wegańskie i wegetariańskie dania na święta, które zadowolą nawet najbardziej wymagających smakoszy.

Zupa krem z dyni

Składniki:

  • 1 duża dynia
  • 2 cebule
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka mielonego kuminu
  • 1 łyżeczka mielonej kolendry
  • 1 łyżeczka mielonego imbiru
  • 1/2 łyżeczki mielonej cynamonu
  • 1/4 łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej
  • 1 litr bulionu warzywnego
  • 1/2 szklanki mleka kokosowego
  • sól i pieprz do smaku

Przygotowanie:

Dynię obierz, usuń nasiona i pokrój w kostkę. Cebulę i czosnek posiekaj. Na patelni rozgrzej olej i podsmaż cebulę i czosnek. Dodaj mielone przyprawy i smaż przez około minutę. Dodaj dynię i smaż przez około 5 minut. Dodaj bulion warzywny i gotuj przez około 20 minut, aż dynia będzie miękka. Zblenduj zupę na gładki krem. Dodaj mleko kokosowe i dopraw solą i pieprzem do smaku. Rada: Jeśli wolisz bardziej wytrawną zupę, dodaj trochę posiekanych orzechów lub nasion.

Soczewica z pieczonymi warzywami

Składniki:

  • 2 szklanki soczewicy
  • 4 marchewki
  • 2 cebule
  • 2 papryki
  • 1 cukinia
  • 4 ząbki czosnku
  • 1/4 szklanki oliwy z oliwek
  • sól i pieprz do smaku

Przygotowanie:

Soczewicę ugotuj w osolonej wodzie przez około 20-25 minut, aż będzie miękka. Marchewki i cukinię pokrój w kostkę. Cebulę i czosnek posiekaj. Papryki pokrój w paski. Warzywa wymieszaj z oliwą z oliwek i dopraw solą i pieprzem. Piecz w piekarniku nagrzanym do 200 stopni Celsjusza przez około 20-25 minut. Podawaj soczewicę z pieczonymi warzywami.

Wegańskie i wegetariańskie dania na święta

Sernik wegański

Składniki:

  • 2 szklanki orzechów nerkowca
  • 1 szklanka migdałów
  • 1/2 szklanki syropu klonowego
  • 1/2 szklanki oleju kokosowego
  • 1/4 szklanki soku z cytryny
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
  • szczypta soli
  • 2 szklanki nerkowców namoczonych przez co najmniej 4 godziny
  • 1/2 szklanki syropu klonowego
  • 1/2 szklanki oleju kokosowego
  • 1/4 szklanki soku z cytryny
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
  • szczypta soli

Przygotowanie:

Orzechy nerkowca i migdały zblenduj na mąkę. Dodaj syrop klonowy, olej kokosowy, sok z cytryny, ekstrakt waniliowy i szczyptę soli i zblenduj na gładką masę. Wylej masę na spód tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia i wyrównaj. Wstaw do zamrażarki na minimum 2 godziny. Nerkowce zblenduj na gładką masę. Dodaj syrop klonowy, olej kokosowy, sok z cytryny, ekstrakt waniliowy i szczyptę soli i zblenduj na gładką masę. Wylej masę na schłodzony spód i wyrównaj. Wstaw do lodówki na minimum 2 godziny. Przed podaniem udekoruj owocami lub posyp kakao.

Wskazówki: Jeśli nie jesteś fanem nerkowców, możesz użyć także innych orzechów, takich jak migdały czy makadamia. Jeśli lubisz, gdy Twój sernik jest mniej słodki, zmniejsz ilość użytego syropu klonowego.

Podsumowując, wegańskie i wegetariańskie dania na święta to pyszne i zdrowe alternatywy dla tradycyjnych dań mięsnych. Wypróbuj powyższe przepisy i ciesz się ich smakiem w gronie rodziny i przyjaciół. Smacznego!

Podobne wpisy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *