
Jak gotować bataty?
Bataty to nic innego, jak słodkie ziemniaki.
Często zamiennie stosowane z pospolitym ziemniakiem.
Jak gotować bataty?
- Bataty należy dobrze umyć pod bieżącą wodą,
- Po umyciu obierz bataty, za pomocą obieraczki,
- Do garnka nalej wody, zagotuj wodę, dodaj 2 łyżeczki soli i 1 łyżeczkę cukru
- Włóż bataty do środka, gdy się nie mieszczą możesz pokroić je w mniejsze kawałki, w ten sposób skrócisz czas gotowania,
- Gotuj przez 30 minut pod przykryciem, znacznie to przyspieszy proces gotowania ale również spowoduje, że wartościowe witaminy nie ulotnią się wraz z parą,
- Stopień miękkości batatów można sprawdzić poprzez nakłucie widelcem, gdy widelec miękko wchodzi w słodkiego ziemniaka są gotowe do podania.
Bataty gotowane na parze:
- Myjemy bataty i obieramy ze skórki,
- Do garnka nalewamy około ¾ zimnej wody, zagotuj ją,
- Gdy woda się już zagotuje, na garnek nałóż sito, nakładkę i gotuj słodkie ziemniaki około 25 minut,
- Miękkość batata możemy sprawdzić za pomocą noża lub widelca, jak w przypadku gotowania zwykłych ziemniaków.
Więcej przepisów na dania z batatami znajdziesz >> TUTAJ