Jak gotować bataty?
Kuchnia

Jak gotować bataty?

Bataty to nic innego, jak słodkie ziemniaki.

Często zamiennie stosowane z pospolitym ziemniakiem.

Jak gotować bataty?

  1. Bataty należy dobrze umyć pod bieżącą wodą,
  2. Po umyciu obierz bataty, za pomocą obieraczki,
  3. Do garnka nalej wody, zagotuj wodę, dodaj 2 łyżeczki soli i 1 łyżeczkę cukru
  4. Włóż bataty do środka, gdy się nie mieszczą możesz pokroić je w mniejsze kawałki, w ten sposób skrócisz czas gotowania,
  5. Gotuj przez 30 minut pod przykryciem, znacznie to przyspieszy proces gotowania ale również spowoduje, że wartościowe witaminy nie ulotnią się wraz z parą,
  6. Stopień miękkości batatów można sprawdzić poprzez nakłucie widelcem, gdy widelec miękko wchodzi w słodkiego ziemniaka są gotowe do podania.

Bataty gotowane na parze:

  1. Myjemy bataty i obieramy ze skórki,
  2. Do garnka nalewamy około ¾ zimnej wody, zagotuj ją,
  3. Gdy woda się już zagotuje, na garnek nałóż sito, nakładkę i gotuj słodkie ziemniaki około 25 minut,
  4. Miękkość batata możemy sprawdzić za pomocą noża lub widelca, jak w przypadku gotowania zwykłych ziemniaków.

Więcej przepisów na dania z batatami znajdziesz >> TUTAJ

Leave a Reply

Twój adres email nie zostanie opublikowany.