3 sposoby na praktyczne zorganizowanie narzędzi w kuchni

Kuchnia to pomieszczenie, które musi być funkcjonalne. To właśnie w niej przygotowywane są posiłki dla całej rodziny. Wymaga dobrego uporządkowania przestrzeni oraz przemyślanego zorganizowania wszystkich podręcznych narzędzi.

Nie wiesz, jak urządzić funkcjonalną kuchnię? Marzysz o wygodnym pomieszczeniu, w którym będziesz mogła spokojnie przygotować smaczne dania? W takim razie sprawdź nasze sposoby na praktyczne zorganizowanie narzędzi w kuchni.

Czego dowiesz się z tego wpisu?

  • Jak podzielić kuchnię na strefy?
  • Jak uzyskać więcej miejsca w kuchni?
  • Jak wykorzystać przyprawniczki i pojemniki do zwiększenia przestrzeni w kuchni?

Wyodrębnienie stref pomoże Ci utrzymać porządek!

Co głównie robi się w kuchni? Gotuje, zmywa i przechowuje jedzenie. Dlatego warto podzielić kuchnię na 3 strefy: spiżarnianą (w której będziesz przechowywać jedzenie), roboczą (będziesz tam przygotowywać posiłki) oraz zmywania. Taki podział ułatwi Ci życie oraz sprawi, że wszystkie czynności będziesz przygotowywać trzy razy szybciej.

Dawniej spiżarnia była osobnym pomieszczeniem. Przechowywało się w niej różnego rodzaju przetwory, takie jak: dżemy, kompoty, czy powidła. Jednak obecnie odchodzi się od tego rozwiązania. W planach nowoczesnych domów nie uwzględnia się osobnego miejsca na przechowywanie produktów, a w mieszkaniach brakuje na to przestrzeni. Dlatego warto wydzielić strefę spiżarnianą w kuchni, najlepiej tuż przy drzwiach. W tym obrębie powinna znajdować się lodówka, zamrażarka, a także szafki z żywnością, która musi być przechowywana w temperaturze pokojowej.

Strefa robocza powinna znajdować się w centrum kuchni. To jej powinnaś poświęcić najwięcej uwagi – musi być wygodna, przestrzenna i funkcjonalna. Co powinno się w niej znaleźć? Przede wszystkim spory blat – na nim muszą zmieścić się wszystkie narzędzia kuchenne oraz produkty, z których będzie przygotowywany posiłek. Oprócz tego dobrze, żeby znalazło się też miejsce na wykonywanie takich czynności, jak: mieszanie czy krojenie produktów spożywczych. W sferze roboczej umieść także kuchenkę – gazową lub indukcyjną oraz piekarnik. Przyda się również obecność narzędzi kuchennych, uporządkowanych w przemyślany sposób w pojemnikach oraz szafkach.

Oczywiście, po przygotowaniu i spożyciu posiłku, czeka Cię zmywanie. Niezależnie od tego, czy jesteś zwolenniczką tradycyjnego mycia talerzy w umywalce przy pomocy wody, płynu i gąbki, czy wolisz użyć do tego technologii w postaci zmywarki, powinnaś wyodrębnić strefę zmywania w swojej kuchni.  Jeśli korzystasz ze zmywarki, postaw ją niedaleko zlewu – wtedy łatwiej będzie Ci ją podłączyć pod istniejącą już instalację, zrobioną na potrzeby umywalki. W tej strefie powinny znaleźć się także środki czystości, takie jak: płyn do mycia naczyń, tabletki do zmywarki, a także ścierki oraz papier. Jeśli chodzi o kosz na śmieci najpopularniejszym rozwiązaniem spotykanym w polskich kuchniach, jest umieszczeniego pod zlewozmywakiem. To dobry patent, który pomoże Ci utrzymać porządek.

Wykorzystaj przestrzeń!

Nawet jeśli jesteś posiadaczką małej kuchni, możesz mądrze wykorzystać przestrzeń, tym samym sprawiając, że gotowanie stanie się dla Ciebie prawdziwą przyjemnością. Musisz jednak pamiętać, żeby wykorzystać każdy kawałek wolnego miejsca. To zadanie ułatwią Ci przede wszystkim wysuwane szafki. Te skrzydłowe podczas otwierania zajmują tylko miejsce, natomiast wysuwane z pewnością pomieszczą dużo rzeczy i nie zajmą zbyt wiele przestrzeni. Coraz popularniejszy staje się także mechanizm otwierania szafek do góry, który również pomaga zaoszczędzić miejsce w małej kuchni.

Inną rzeczą, która pomoże Ci znacznie zaoszczędzić metraż, jest wysuwany blat. Jeśli będziesz go potrzebować, łatwo możesz go wysunąć, natomiast, jeśli akurat nie będziesz z niego korzystać, po prostu go złożysz. W nowych kuchniach te rozwiązania są stosowane i bardzo dobrze zdają egzamin.

Do szafek możesz włożyć różne narzędzia, a także produkty spożywcze. Lepiej oduczyć się zostawiania rzeczy na blacie lub stole, ponieważ wprowadza to chaos i nieporządek. Uporządkowana przestrzeń sprawi, że szybciej pójdzie Ci gotowanie, a sprzątanie nie zajmie tyle czasu.

3 sposoby na praktyczne zorganizowanie narzędzi w kuchni
Pojemniki kuchenne – DECORTO

Pojemniki i pudełka to Twoi sprzymierzeńcy!

Aż trudno uwierzyć, że w niektórych kuchniach nie ma żadnych pojemników ani pudełek. To one przecież przyczyniają się do tego, że narzędzia kuchenne oraz przyprawy są pogrupowane i zawsze wiadomo, gdzie ich szukać. Dlatego dobrze, żeby takie rzeczy znalazły się również w Twojej kuchni. Przyprawy wrzucone w opakowaniach do szafki zawsze będą powodowały bałagan. Dlatego lepiej kupićprzyprawniki – możesz je wykorzystać do dekoracji kuchni, a także położyć bezpośrednio na stół tak, aby każdy z gości mógł sobie przyprawić posiłek według własnych preferencji. Pudełka świetnie sprawdzą się do przechowywania owoców, stanowiąc doskonałą ochronę przeciw owadom i zanieczyszczeniom. Możesz dać do nich także różne przekąski, np. orzechy, rodzynki, czy produkty spożywcze typu: kasza, ryż czy makaron.

3 sposoby na praktyczne zorganizowanie narzędzi w kuchni
Przyprawniki – DECORTO

Jeśli chcesz, aby Twoja kuchnia była funkcjonalna, sprawdź w praktyce nasze propozycje. Szukasz przyprawniczek lub pojemników, które pomogą Ci uporządkować przestrzeń? Wejdź na Decorto i sprawdź nasze propozycje.

Serdecznie zapraszamy!

Bądź pierwszy, który skomentuje ten wpis!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.