MAX Premium Burgers na dobre podbija polski rynek. Najstarsza szwedzka sieć restauracji serwująca burgery otworzyła już drugi lokal w Poznaniu, a tym samym – siedemnasty w Polsce. Oficjalne otwarcie odbyło się 15 czerwca o godzinie 10:00.
– Cieszę się, że otwieramy naszą drugą restaurację w Poznaniu i siedemnastą w Polsce. Zbliża się nasze pięciolecie obecności w tym kraju. Od samego początku czujemy się tu mile widziani. Gościom smakują nasze burgery – zarówno mięsne, jak i te z zielonego menu. Rozwijamy się, a naszych restauracji stale przybywa – mówi CEO MAX Richard Bergfors.
Zainteresowanie ofertą szwedzkiej sieci restauracji w Polsce sprawia, że otwierają się kolejne lokale. Nowy poznański MAX jest zlokalizowany przy ul. Głogowskiej 236. Wnętrze charakteryzuje wyważony, skandynawski styl – typowy dla tej sieci restauracji. Stonowany klimat sali urozmaica ciepłe oświetlenie, które nadaje wnętrzu przytulnego charakteru. W sali konsumpcyjnej o powierzchni 136 m2 znajduje się 70 miejsc siedzących. Ogródek oferuje 58 kolejnych.
W lokalu znajdują się zarówno kasy tradycyjne, jak samoobsługowe (restauracja dysponuje aż pięcioma tego typu kasami). Goście zmotoryzowani mogą zamawiać i odbierać posiłki bezpośrednio do samochodu albo skorzystać z jednego z 28 miejsc parkingowych i zjeść wewnątrz restauracji.
Restauracje MAX słyną z tak zwanego „zielonego menu”, będącego wegetariańską alternatywą dla mięsnych propozycji. Sieć posiada w swojej ofercie przełomowy produkt bezmięsny – Delifresh Plant Beef. Jego receptura została stworzona na bazie białka roślinnego, dzięki któremu burger wygląda i smakuje jak mięso. Goście mogą zamówić także burgera z serem halloumi, a nawet takiego, w którym tradycyjna bułka została zastąpiona sałatą lodową.
MAX przykłada także dużą wagę do odpowiedzialności za środowisko naturalne. W 2019 roku został jedyną europejską marką nagrodzoną przez ekspertów ONZ w konkursie Global Climate Action Award w kategorii „Go Climate Neutral Now”. Firma nie tylko równoważy wydzielanie się dwutlenku węgla z całego procesu produkcji swojej żywności, ale idzie o krok dalej – wychwytuje ten odpowiadający kolejnym 10%.
Obecnie sieć zatrudnia ok. 6000 pracowników w ponad 170 restauracjach na terenie Szwecji, Polski, Norwegii i Danii. Pierwsza restauracja MAX Premium Burgers w Polsce ruszyła we wrześniu 2017 r. Dziś polska sieć liczy 17 lokali w Warszawie, Wrocławiu, Poznaniu, Radomiu, Gdańsku i na Śląsku.
***
MAX został założony w 1968 roku i jest najstarszą szwedzką siecią burgerów. Jego ambicją jest stanie się najlepszą siecią burgerów na świecie, serwującą najsmaczniejsze burgery i działającą na rzecz społeczeństwa i planety. Już w 2008 roku firma MAX zaczęła znakować swoje menu pod kątem dbałości o klimat i ograniczanie emisji. Menu MAX od 2018 roku jest korzystne dla klimatu, co oznacza, że firma absorbuje więcej gazów cieplarnianych niż ich emituje podczas produkcji. Redukcja emisji odbywa się zgodnie z globalnym celem ONZ o 1,5 stopnia. Ponadto, od 2006 r. 7-10 procent rocznego zysku netto firma MAX przeznacza na ograniczanie ubóstwa. W 2009 r. Założyła Fundację Sprawiedliwej Dystrybucji „Stiftelsen Rättvis Fördelning”, na której cel przekazała łącznie 323 miliony koron szwedzkich. MAX zatrudnia blisko 7500 osób, ma 183 restauracje w pięciu krajach, a obroty w 2021 r. wyniosły 4,1 mld koron szwedzkich. MAX Premium Burgers otworzył pierwszą restaurację w Polsce 1 września 2017 r., a od czerwca 2022 r. w Polsce działa 17 restauracji.
facebook.com/maxburgerspolska/
instagram.com/MAXburgerspolska/