Idealna patelnia – jak ją wybrać?

Idealna patelnia - jak ją wybrać?

Patelnia jest niezbędna w każdej kuchni – nawet w tej, w której potrawy przygotowuje się sporadycznie. Dzięki niej można szybko przyrządzić obiad, uszykować lekką przekąskę lub usmażyć mięso. Często jednak nie zwraca się uwagi na to, z czego wykonane jest to naczynie – a ma to duży wpływ na samo jedzenie i jego wartość. Sprawdź, jak wybrać idealną patelnię do swojej kuchni.

Rodzaje patelni

Na początku warto ustalić, jakie patelnie są do wyboru. Na rynku znajdują się m.in. patelnie aluminiowe, stalowe, żeliwne oraz miedziane. Mogą posiadać one różne powłoki, np. ceramiczną, emaliowaną lub teflonową. Co ciekawe, można odnaleźć też takie rozwiązania jak patelnia granitowa, tytanowa lub szklana – jak widać, wybór jest naprawdę szeroki. Można dobrać ją też pod względem zastosowania, gdzie do wyboru jest m.in. patelnia do jajek sadzonych, placuszków, naleśników, grillowa lub do dań kuchni azjatyckiej (typu wok). Każda z nich ma odmienne właściwości i nadaje się do innego rodzaju potraw, ale nie oznacza to, że od razu trzeba kupować kilka patelni, gdyż większość z nich jest uniwersalna.

Zastosowanie patelni

Na początek trzeba zastanowić się nad tym, co najczęściej smaży się w domu na patelni. Jeżeli będą to głównie mięsa to najlepiej wybrać patelnię ceramiczną (np. taką jak https://zasmakujradosci.pl/patelnia-ceramiczna-florina-toscana-24-cm). Bardzo szybko się nagrzewa, równomiernie rozprowadza ciepło (dzięki czemu filet lub schabowy będzie tak samo usmażony z każdej strony), a do tego długo je utrzymuje. Nawet najbardziej wymagające dania, takie jak np. steki, zostaną odpowiednio przygotowane w tym naczyniu. Z kolei dla wielbicieli zapiekanek doskonała będzie patelnia żeliwna. Co prawda jest ona nieco ciężka, ale po usmażeniu na niej warzyw lub mięsa, można włożyć ją do piekarnika i przygotować z jej pomocą smakowite zapiekanki makaronowe. Oczywiście każdy zwolennik naleśników powinien postarać się o naczynie stworzone do smażenia tego dania – dobrze, gdy powierzchnia patelni będzie z teflonu, dzięki czemu nie będzie trzeba używać zbyt dużo tłuszczu do przygotowania pancake’ów.

Ceny patelni

Gdy już idealna patelnia zostanie wybrana, to następną ważną kwestią jest oczywiście cena. Najdroższe są naturalnie patelnie tytanowe, ale warto postawić na takie rozwiązanie, ponieważ jest naprawdę trwałe, a do tego, w przeciwieństwie do innych rodzajów, można myć je w zmywarce. Warto wiedzieć, że cena patelni jest też uzależniona od materiału, dlatego dobrze zdecydować się na wytrzymałe i solidne naczynia, gdyż posłużą na dłużej. Zaliczyć do nich można na pewno te z ceramiczną oraz teflonową powłoką, a także patelnie stalowe.

Redakcja nie ponosi odpowiedzialności za reklamowy produkt i nie pośredniczy w sprzedaży produktu.

1 Comment

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.