Okres jesienno – zimowy to czas gdzie jesteśmy narażeni na przeziębienia i grypę. Domowym sposobem na utrzymanie odporności na najwyższym poziomie jest pici dużej ilości gorących napoi.
Bardzo często o tym zapominamy, a w ten sposób nasz organizm przestaje walczyć z infekcją a wręcz się jej poddaje. Idealnym naparem jest czarna herbata z cytryną i imbirem.
Herbata z cytryną i imbirem – jak zrobić?
Korzeń imbiru kup w dowolnym hipermarkecie, obierz go ze skórki i pokrój w kostkę lub talarki. Umyj porządnie ręce, ponieważ gdy potrzesz oczy mogą bardzo piec. Ma on ostry smak. Następnie zaparz herbatę i poczekaj do momentu gdy osiągnie temperaturę pokojową. Gdy to nastąpi dodaj sok z cytryny i imbir. Nie należy dodawać cytryny do herbaty dopiero co zaparzonej gdyż wrzątek spowoduje uratę witaminy C.
Ponadto imbir ma właściwości przeciwzapalne i przeciwbakteryjne co spowoduje, ze nasza infekcja nie będzie się rozwijać. Herbatę powinniśmy pić co dwie godziny, by dostarczyć naszemu organizmowi Witaminę C, która spowoduje, że nasz układ odpornościowy rozpocznie walkę z infekcją. Często popełnianym błędem jest właśnie błędne przygotowanie herbaty, gdyż ona nie tylko przyczynia się do walki z przeziębieniem ale również wspomaga nasz układ wydalniczy. Odpowiednia suplementacja Witaminy C w okresie jesienno – zimowym przyczynia się również do tego, że rzadziej łapiemy zapalenie pęcherza, gdyż Witamina C zakwasza nasz mocz, a bakterie są łatwiej wydalane z naszego organizmu. Herbata z cytryną i imbirem działa moczopędnie.
Ponadto miłośnicy słodkich napoi mogą ją dosłodzić łyżką miodu lub sokiem z malinowym. Oba te składniki również powinniśmy dodawać gdy nasz napar osiągnie odpowiednią temperaturę.
Bardzo ciekawy wpis, uwielbiam imbir jego aromat jest nieporownywalny z niczym.Ciekawy post bede do Ciebie zagladac.Jezeli tylko znajdziesz czas zapraszam do siebie bede wdzieczna za opinie kazda daje kopa i chec do tworzenia pozdrawiam:modnybuziaczek177.blogspot.com
Uwielbiam pić herbatę z cytryną 🙂