W upalne, letnie dni nie ma smaczniejszych słodkości niż lody. Najlepiej smakują domowe – zdrowsze niż sklepowe i z ulubionymi dodatkami. Sposobów na ich zrobienie jest wiele. Wbrew pozorom, nie jest to trudne przedsięwzięcie.
Wystarczy mieć kilka pomysłów i przydatne akcesoria, aby móc rozkoszować się pysznym smakiem lodów domowych.
Smak prawdziwej czekolady i wanilii – klasyka wśród lodów
Za najpopularniejsze smaki lodów uchodzą czekoladowe i waniliowe. Chyba nie ma osoby, która by ich nie lubiła. Ich zaletą jest możliwość mieszania z różnymi smakami, również owocowymi. Świetnie komponują się z gorącą kawą, jak i mrożoną lemoniadą. Lody czekoladowe i waniliowe bardzo łatwo można zrobić samodzielnie.
Aby smak lodów czekoladowych był jak najintensywniejszy, należy użyć tabliczki czekolady, a jej smak uzależnić od własnych upodobań. Warto jednak pamiętać, że im bardziej gorzka czekolada, tym intensywniejsze w smaku będą lody. Miłośnicy mocno czekoladowych deserów powinni więc postawić na jak największą zawartość kakao. Podobnie jest w przypadku lodów waniliowych, w których obowiązkowym składnikiem jest prawdziwa laska wanilii, a nie sztuczny aromat. Takie lody będą nie tylko zdrowsze, ale też smaczniejsze.
Przepisy na czekoladowe i waniliowe lody domowe można znaleźć na: https://www.garneczki.pl/blog/przepis-na-domowe-lody-bez-maszynki/. Receptury są proste i nie wymagają użycia specjalnej maszynki do lodów, dlatego każdy może je zrobić.
Zdrowe lody jogurtowe
W klasycznych recepturach sprzed lat, obowiązkowym składnikiem wszystkich lodów była śmietana – im tłustsza, tym lepsza. Rzeczywiście, smak deseru z jej dodatkiem jest wyjątkowy, ale chcąc zmniejszyć jego kaloryczność, nie rezygnując z kremowej konsystencji, warto zamienić śmietanę na jogurt naturalny. Doda odrobinę kwaśnego posmaku, ale w połączeniu z ulubionymi owocami czy czekoladą, stworzy prawdziwą harmonię smaków.
Do domowych lodów warto wybierać tylko takie jogurty naturalne, które w swoim składzie mają wyłącznie prawdziwe mleko i żywe kultury bakterii, natomiast są pozbawione mleka w proszku i skrobi. Nie warto sięgać po jogurty 0%, ponieważ utrudniają przyswajanie przez organizm witamin, rozpuszczalnych w tłuszczach. Najlepszym wyborem są jogurty naturalne z 1-2% zawartością tłuszczu – zdrowe i małokaloryczne.
Orzeźwiające lody sorbetowe
Sorbety to prawdziwy hit na lato. Orzeźwiają i ochładzają jak żadne inne mrożone desery. Sorbetowe lody domowe można zrobić z dowolnych owoców. Wystarczy zmiksować je na gładką masę i zamrozić. Po kilku godzinach będą gotowe do jedzenia.
Wiele owoców ma naturalnie kwaśny smak. Aby uniknąć go w lodach, wystarczy odrobinę dosłodzić sorbet (np. miodem), jeszcze przed zamrożeniem.
Akcesoria do lodów domowych
Aby udało się zrobić perfekcyjne lody domowe, warto wyposażyć swoją kuchnię w kilka przydatnych gadżetów.
Podstawowe akcesoria to pojemniczki do robienia lodów na patyku. Wystarczy wlać do nich masę, a następnie zanurzyć w niej specjalny patyczek. Kiedy już lody będą gotowe do jedzenia, trzeba tylko pociągnąć za patyczek, aby wyjąć deser z pojemniczka i zajadać się pysznymi lodami na patyku. Tego rodzaju akcesoria są wykonane z kolorowego, trwałego i bezpiecznego dla zdrowia tworzywa sztucznego, dzięki czemu pojemniczki są wielokrotnego użytku. Alternatywą dla specjalnych pojemniczków są same patyczki. W sklepach dostępne są zestawy, liczące nawet 100 sztuk. Dzięki nim, lody można zamrozić w dowolnym pojemniczku.
Osobom, które przygotowują większą ilość lodów domowych, przydadzą się pojemniki do mrożenia, które przypominają te, wykorzystywane w lodziarniach i cukierniach. Są odporne na bardzo niskie temperatury, dlatego bezpiecznie można je przechowywać w zamrażarce, a duża pojemność umożliwia zrobienie sporej ilości lodów. Aby wygodnie porcjować lody wyjmowane z dużych pojemników, warto mieć pod ręką specjalne łyżki do robienia gałek.
Perfekcjoniści, którzy uwielbiają lody domowe, mogą pokusić się o zakup specjalnej maszynki i robota do przygotowania tego rodzaju deserów. Podstawowe modele nie są drogie, a pozwalają szybko i wygodnie przyrządzić ulubione lody, nawet w bardzo dużej ilości. Dla prawdziwych smakoszy są nawet domowe maszynki do lodów włoskich. Serwując je swoim gościom, można na nich wywrzeć ogromne wrażenie.