Jak zrobić lody domowe? Pomysły i porady

Jak zrobić lody domowe? Pomysły i porady

W upalne, letnie dni nie ma smaczniejszych słodkości niż lody. Najlepiej smakują domowe – zdrowsze niż sklepowe i z ulubionymi dodatkami. Sposobów na ich zrobienie jest wiele. Wbrew pozorom, nie jest to trudne przedsięwzięcie.

Wystarczy mieć kilka pomysłów i przydatne akcesoria, aby móc rozkoszować się pysznym smakiem lodów domowych.

Smak prawdziwej czekolady i wanilii – klasyka wśród lodów

Za najpopularniejsze smaki lodów uchodzą czekoladowe i waniliowe. Chyba nie ma osoby, która by ich nie lubiła. Ich zaletą jest możliwość mieszania z różnymi smakami, również owocowymi. Świetnie komponują się z gorącą kawą, jak i mrożoną lemoniadą. Lody czekoladowe i waniliowe bardzo łatwo można zrobić samodzielnie.

Aby smak lodów czekoladowych był jak najintensywniejszy, należy użyć tabliczki czekolady, a jej smak uzależnić od własnych upodobań. Warto jednak pamiętać, że im bardziej gorzka czekolada, tym intensywniejsze w smaku będą lody. Miłośnicy mocno czekoladowych deserów powinni więc postawić na jak największą zawartość kakao. Podobnie jest w przypadku lodów waniliowych, w których obowiązkowym składnikiem jest prawdziwa laska wanilii, a nie sztuczny aromat. Takie lody będą nie tylko zdrowsze, ale też smaczniejsze.

Przepisy na czekoladowe i waniliowe lody domowe można znaleźć na: https://www.garneczki.pl/blog/przepis-na-domowe-lody-bez-maszynki/. Receptury są proste i nie wymagają użycia specjalnej maszynki do lodów, dlatego każdy może je zrobić.

Zdrowe lody jogurtowe

W klasycznych recepturach sprzed lat, obowiązkowym składnikiem wszystkich lodów była śmietana – im tłustsza, tym lepsza. Rzeczywiście, smak deseru z jej dodatkiem jest wyjątkowy, ale chcąc zmniejszyć jego kaloryczność, nie rezygnując z kremowej konsystencji, warto zamienić śmietanę na jogurt naturalny. Doda odrobinę kwaśnego posmaku, ale w połączeniu z ulubionymi owocami czy czekoladą, stworzy prawdziwą harmonię smaków.

Do domowych lodów warto wybierać tylko takie jogurty naturalne, które w swoim składzie mają wyłącznie prawdziwe mleko i żywe kultury bakterii, natomiast są pozbawione mleka w proszku i skrobi. Nie warto sięgać po jogurty 0%, ponieważ utrudniają przyswajanie przez organizm witamin, rozpuszczalnych w tłuszczach. Najlepszym wyborem są jogurty naturalne z 1-2% zawartością tłuszczu – zdrowe i małokaloryczne.

Orzeźwiające lody sorbetowe

Sorbety to prawdziwy hit na lato. Orzeźwiają i ochładzają jak żadne inne mrożone desery. Sorbetowe lody domowe można zrobić z dowolnych owoców. Wystarczy zmiksować je na gładką masę i zamrozić. Po kilku godzinach będą gotowe do jedzenia.

Wiele owoców ma naturalnie kwaśny smak. Aby uniknąć go w lodach, wystarczy odrobinę dosłodzić sorbet (np. miodem), jeszcze przed zamrożeniem. 

Akcesoria do lodów domowych

Aby udało się zrobić perfekcyjne lody domowe, warto wyposażyć swoją kuchnię w kilka przydatnych gadżetów.

Podstawowe akcesoria to pojemniczki do robienia lodów na patyku. Wystarczy wlać do nich masę, a następnie zanurzyć w niej specjalny patyczek. Kiedy już lody będą gotowe do jedzenia, trzeba tylko pociągnąć za patyczek, aby wyjąć deser z pojemniczka i zajadać się pysznymi lodami na patyku. Tego rodzaju akcesoria są wykonane z kolorowego, trwałego i bezpiecznego dla zdrowia tworzywa sztucznego, dzięki czemu pojemniczki są wielokrotnego użytku. Alternatywą dla specjalnych pojemniczków są same patyczki. W sklepach dostępne są zestawy, liczące nawet 100 sztuk. Dzięki nim, lody można zamrozić w dowolnym pojemniczku.

Osobom, które przygotowują większą ilość lodów domowych, przydadzą się pojemniki do mrożenia, które przypominają te, wykorzystywane w lodziarniach i cukierniach. Są odporne na bardzo niskie temperatury, dlatego bezpiecznie można je przechowywać w zamrażarce, a duża pojemność umożliwia zrobienie sporej ilości lodów. Aby wygodnie porcjować lody wyjmowane z dużych pojemników, warto mieć pod ręką specjalne łyżki do robienia gałek.

Perfekcjoniści, którzy uwielbiają lody domowe, mogą pokusić się o zakup specjalnej maszynki i robota do przygotowania tego rodzaju deserów. Podstawowe modele nie są drogie, a pozwalają szybko i wygodnie przyrządzić ulubione lody, nawet w bardzo dużej ilości. Dla prawdziwych smakoszy są nawet domowe maszynki do lodów włoskich. Serwując je swoim gościom, można na nich wywrzeć ogromne wrażenie.

Artykuł sponsorowany, redakcja nie ponosi odpowiedzialności za reklamowy produkt i nie pośredniczy w sprzedaży produktu.

Bądź pierwszy, który skomentuje ten wpis!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.