Jak zrobić pyszne domowe lody i sorbety?

Jak zrobić pyszne domowe lody i sorbety?

Lody i sorbety to doskonałe przysmaki na letnie upały. W tym artykule przedstawiamy kilka prostych przepisów na domowe lody i sorbety, które z pewnością przypadną do gustu Twoim podniebieniom.

Lody waniliowe

Składniki:

  • 500 ml śmietanki kremówki
  • 1 l mleka
  • 6 żółtek
  • 200 g cukru
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii

Przygotowanie:

W rondelku podgrzej mleko z cukrem, aż cukier się rozpuści. Żółtka roztrzep w misce. Wlej powoli gorące mleko do żółtek, ciągle mieszając. Wlej całość z powrotem do rondelka i podgrzewaj na małym ogniu, aż masa zgęstnieje. Odstaw do ostygnięcia. Do zimnej śmietanki dodaj ekstrakt z wanilii i ubij na sztywno. Delikatnie połącz śmietankę z masą jajeczną. Wlej do pojemnika i zamroź na kilka godzin.

Sorbet truskawkowy

Składniki:

  • 500 g truskawek
  • 100 g cukru
  • sok z 1/2 cytryny
  • 1 białko jaja

Przygotowanie:

Truskawki umyj, osusz i pokrój na mniejsze kawałki. Wymieszaj truskawki z cukrem i sokiem z cytryny. Zmiksuj na gładką masę. Białko ubij na sztywno. Delikatnie połącz masę truskawkową z pianą z białka. Wlej do pojemnika i zamroź na kilka godzin.

Jak zrobić pyszne domowe lody i sorbety?

Lody czekoladowe

Składniki:

  • 500 ml śmietanki kremówki
  • 1 l mleka
  • 6 żółtek
  • 200 g cukru
  • 100 g gorzkiej czekolady

Przygotowanie:

W rondelku podgrzej mleko z cukrem, aż cukier się rozpuści. Żółtka roztrzep w misce. Wlej powoli gorące mleko do żółtek, ciągle mieszając. Wlej całość z powrotem do rondelka i podgrzewaj na małym ogniu, aż masa zgęstnieje. Odstaw do ostygnięcia. Czekoladę rozpuść w kąpieli wodnej. Do zimnej śmietanki dodaj rozpuszczoną czekoladę i ubij na sztywno. Delikatnie połącz śmietankę z masą jajeczną. Wlej do pojemnika i zamroź na kilka godzin. Krem czekoladowy można jeść samodzielnie lub wykorzystać go jako nadzienie do ciast i deserów.

Sorbet cytrynowy

Składniki:

  • 4 cytryny
  • 200 g cukru
  • 500 ml wody

Przygotowanie:

Cytryny umyj i zetrzyj skórkę z jednej cytryny. Wyciśnij sok z cytryn. W rondelku podgrzej wodę z cukrem i skórką z cytryny, aż cukier się rozpuści. Odstaw do ostygnięcia. Dodaj sok z cytryn i wymieszaj. Wlej do pojemnika i zamroź na kilka godzin. Sorbet cytrynowy można jeść samodzielnie lub stosować jako dodatek do deserów.

Podsumowując, domowe lody i sorbety to doskonały sposób na orzeźwienie w upalne dni. Wypróbuj powyższe przepisy i delektuj się pysznymi smakami lodów i sorbetów. Smacznego!

Podobne wpisy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *