Kreatywne przekąski i finger food na imprezy
Imprezy to doskonała okazja do spotkania się z przyjaciółmi i rodziną oraz wspólnego biesiadowania przy pysznych przekąskach i finger foodach. W tym artykule przedstawiamy kilka pomysłów na kreatywne przekąski i finger food, które zrobią wrażenie na Twoich gościach.
Roladki z szynki i suszonych pomidorów
Składniki:
- 200 g szynki
- 100 g sera kremowego
- 50 g suszonych pomidorów w oleju
- garść świeżej rukoli
Przygotowanie:
Szynkę pokrój na cienkie plasterki. Ser kremowy wymieszaj z pokrojonymi suszonymi pomidorami. Na każdym plasterku szynki rozsmaruj niewielką ilość mieszanki serowej z pomidorami. Na wierzchu połóż kilka listków rukoli. Zwijaj roladki i układaj na półmisku.
Krewetki w cieście wonton
Składniki:
- 16 krewetek
- 8 płatów ciasta wonton
- 1 łyżka oleju sezamowego
- 1 łyżka sosu sojowego
- 1 łyżeczka miodu
- 1 ząbek czosnku, posiekany
- 1 łyżeczka startego imbiru
- olej do smażenia
Przygotowanie:
Krewetki obierz ze skorupek. W misce wymieszaj olej sezamowy, sos sojowy, miód, czosnek i imbir. Krewetki obtaczaj w mieszance i odstaw na 30 minut. Na każdym płacie ciasta wonton połóż po 1 krewetce i zwiń w trójkąt. Smaż krewetki na złoty kolor na rozgrzanym oleju przez około 2 minuty z każdej strony. Podawaj z sosem chili. Możesz również stworzyć tempurę z krewetek, zanurzając je w cieście i smażąc w głębokim tłuszczu. Podawaj z sosem słodkim chili lub aioli do maczania.
Mini burgerki z mięsem mielonym
Składniki:
- 500 g mięsa mielonego
- 1 cebula, posiekana
- 1 łyżka musztardy
- 1 łyżka sosu Worcestershire
- 1 łyżka ketchupu
- sól i pieprz do smaku
- mini bułki do hamburgerów
- sałata
- pomidor
- plasterki sera
Przygotowanie:
Mięso mielone wymieszaj z posiekaną cebulą, musztardą, sosem Worcestershire, ketchupem, solą i pieprzem. Formuj małe kotlety i smaż na patelni przez około 3-4 minuty z każdej strony. Bułki do hamburgerów przekrój na pół i upiecz w piekarniku. Na każdej połówce bułki połóż liść sałaty, plaster pomidora i kotlet mięsny. Na wierzchu połóż plaster sera. Podawaj z sosem majonezowo-czosnkowym.
Wskazówki: Mięso mielone mieszamy z posiekaną cebulą, musztardą, sosem Worcestershire, ketchupem, solą i pieprzem. Formujemy małe kotleciki i smażymy na patelni przez około 3-4 minuty z każdej strony. Bułki hamburgerowe przekroić na pół i upiec w piekarniku. Na każdej połówce bułki ułożyć liść sałaty, plasterek pomidora i kotlet mięsny. Na wierzchu ułożyć plasterek sera. Podawać z majonezem i sosem czosnkowym.
Tortilla chipsy z guacamole
Składniki:
- 3 awokado
- 1 pomidor, pokrojony w kostkę
- 1 cebula, pokrojona w kostkę
- 1 ząbek czosnku, posiekany
- sok z 1/2 limonki
- sól i pieprz do smaku
- tortilla chipsy
Przygotowanie:
Awokado przekrój na pół, usuń pestkę i wyjmij miąższ. W misce rozgnieć miąższ awokado widelcem. Dodaj pomidory, cebulę, czosnek, sok z limonki, sól i pieprz. Wymieszaj składniki na gładką masę. Podawaj z tortilla chipsami.
Podsumowując, kreatywne przekąski i finger food to doskonały sposób na urozmaicenie imprezowych menu. Wypróbuj powyższe przepisy i zaskocz swoich gości pysznymi i oryginalnymi smakami. Smacznego!