Klasyczny łosoś ze szparagami
Klasyczny łosoś ze szparagami to lekkie, pożywne danie obiadowe. Warto zdecydować się na ten obiad w sezonie, kiedy możemy kupić świeże szparagi. Najlepsze będą te zielone, bo są najdelikatniejsze.
Przygotowując zielone szparagi musimy pamiętać, że są one bardzo delikatne i gotujemy je maksymalnie przez 5 minut, gotowanie szparagów dłużej powoduje, że stają się łykowate.
Składniki na sos beszamelowy
- 2 łyżki mąki
- 1 łyżka masła
- 450ml mleka
- szczypta gałki muszkatołowej
- odrobina soli
- szczypta pieprzu
Marynata do łososia
- sok z 1 cytryny
- sól
- pieprz
Przeczytaj również: Bajgle z łososiem oraz bajgle z kozim serem i burakami
Dodatkowo
- filet z łososia
- zielone szparagi
Przepis na sos beszamelowy
- Do rondelka wsypujemy mąkę i chwilę podsmażamy. Sprawi to, że całość będzie miała orzechowy posmak.
- Następnie dodajemy masło, jak rozpuści powoli dolewamy mleko cały czas mieszając.
- Doprawiamy solą, pieprzem, gałką muszkatołową i jak sos nam zgęstnieje zdejmujemy z ognia.
Przepis na łososia
- Łososia myjemy, skrapiamy sokiem z cytryny, doprawiamy solą i pieprzem, a następnie odstawiamy na około 15 minut.
- Pieczemy go ok. 15 minut w temperaturze 200 st. C.
Sprawdź również: Domowa pizza – pyszna i smaczna
Przygotowanie szparagów
- Szparagi myjemy, odcinamy zdrewniałe końcówki i gotujemy przez ok. 5 minut w osolonej wodzie.
- Szparagi podajemy polane sosem beszamelowym.
Smacznego!