Pierniki? Nie tylko na święta! Zobacz sprawdzony przepis

Pierniki? Nie tylko na święta! Zobacz sprawdzony przepis

Słodkie, aromatyczne, pachnące cynamonem pierniczki stanowią bezsprzecznie, obok wigilijnych potraw, jeden z najważniejszych kulinarnych atrybutów Świąt Bożego Narodzenia. Do Gwiazdki jeszcze trochę – nie oznacza to jednak, że musisz obejść się smakiem i czekać na pyszne pierniki do czasu, gdy w twoim domu stanie ozdobiona choinka, a z głośników dobiegać będą kolędy.

Pieczenie pierników to doskonałe zajęcie na długie jesienne popołudnia, zaś ich smak z pewnością umili wieczory spędzone w domowym zaciszu, gdy panujące za oknem ziąb i deszcz skutecznie zniechęcają do opuszczenia czterech ścian. Dlatego dziś prezentujemy sprawdzony przepis na fantastyczne pierniki, których smakiem warto delektować się przez cały rok!

Składniki na pierniki

Aby cieszyć się smakiem najlepszych pod słońcem pierników, niekoniecznie musisz wybierać się do Torunia. Wystarczy wizyta w pobliskim sklepie i zaopatrzenie się w kilka łatwo dostępnych składników. Czego potrzebujesz do upieczenia doskonałych pierników? Na około 20 porcji będzie to odpowiednio: kilogram mąki pszennej, około 250 g miękkiego masła (opcjonalnie margaryny), 400 g cukru pudru, 400 g płynnego miodu, 2 jajka, 2 łyżeczki sody oczyszczonej i 4 łyżki przyprawy do pierników. Podobnie jak niemal wszystkie ciasteczka, pierniki wyśmienicie smakują z lukrem. Przygotujesz go z 2 białek jajek i około 400 g cukru pudru.

Przystępujemy do pieczenia!

Przygotowanie pierników czas zacząć! Praca przebiegnie sprawniej, jeśli użyjesz wagi kuchennej – dzięki niej dokładnie odmierzysz mąkę, cukier puder, miód oraz masło. Zacznij od wymieszania mąki z sodą oczyszczoną, przyprawą do pierników, wodą i cukrem pudrem. Dodaj tłuszcz, czyli margarynę lub masło, i posiekaj mieszankę ostrym nożem. Wrzuć jeszcze jajka i miód, a następnie starannie wyrób ciasto.

Gdy ciasto będzie gotowe, podsyp mąką stolnicę i rozwałkuj ciasto na placki o grubości około 3 mm. Formowanie pierników to z pewnością jedna z najprzyjemniejszych czynności, do której możesz zaangażować pozostałych domowników. Skorzystajcie z gotowych foremek lub własnej finezji. Uformowane ciasteczka układaj na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. W piekarniku ciasto z pewnością jeszcze wyrośnie, więc nie kładź pierników zbyt blisko siebie. Pieczenie w temperaturze 180 stopni potrwa około 10 minut.

Pierniki nie mogą obejść się bez lukru!

W międzyczasie możesz zająć się przygotowywaniem lukru. Białko jajek utrzyj z cukrem pudrem, dodając odrobinę soku z cytryny lub innego aromatu. Jeśli zależy ci na uzyskaniu ciekawych kolorów, doskonale sprawdzi się kilka kropel soku jagodowego lub malinowego. Oczywiście w grę wchodzą także inne dekoracje, na przykład kandyzowane owoce lub kolorowa posypka. Pierniki smaruj lukrem tuż po wyjęciu z piekarnika. Można je jeść od razu lub poczekać, aż zmiękną – wtedy warto przełożyć je na jakiś czas do metalowych pudełek.

Materiał partnera.

Bądź pierwszy, który skomentuje ten wpis!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.