Przepisy z truskawkami i czereśniami w roli głównej
Kuchnia

Przepisy z truskawkami i czereśniami w roli głównej

Na przełomie wiosny i lata natura hojnie obdarowuje nas pysznymi owocami. Królują przede wszystkim słodkie truskawki i czereśnie. Chętnie zjadamy je solo, ale z ich udziałem możemy również przygotować wspaniałe desery i przysmaki. Oto kilka hitowych przepisów z udziałem czereśni i truskawek!

Tarta z budyniem i czereśniami

Najlepsze przepisy z czereśni to przede wszystkim słodkie wypieki. Dziś przedstawiamy tartę, która może występować w wersji wytrawnej, ale również jako smakowity deser, zwłaszcza z czereśniami. Ciasto na tartę stworzymy z 200 g mąki pszennej, 100 g masła, 1 żółtka jaj, odrobiny zimnej wody i cukru wanilinowego. Należy je zagnieść, a następnie zawinąć w folię aluminiową i odstawić do lodówki na pół godziny. W tym czasie możemy przygotować galaretkę owocową i masę budyniową. Do tej ostatniej przyda się 400 ml mleka, kilka łyżek cukru, łyżeczka mąki pszennej i 100 g masła. Jako baza dobrze sprawdzi się Budyń o smaku śmietankowym bez cukru WINIARY. Masa powinna się ostudzić, a w tym czasie możemy upiec tartę, co powinno potrwać około 20 minut. Optymalna temperatura pieczenia to 180 stopni. Później do formy wlewamy kolejną masę budyniową, umieszczamy w niej umyte i wydrylowane czereśnie, a na koniec zalewamy ostudzoną galaretką.

Czereśnie kandyzowane

Aby przygotować kandyzowane czereśnie, potrzebujemy aż trzech dni, jednak naprawdę warto poczekać, bo końcowy efekt jest zniewalający. W tym przepisie skorzystamy wyłącznie z kilograma wydrylowanych czereśni i kilograma cukru oraz kilku łyżek soku z cytryny. Pierwszego dnia 300 g cukru zalewamy 1/4 szklanki wody i podgrzewamy do rozpuszczenia, a następnie studzimy. W tak przygotowanym syropie należy umieścić czereśnie i podgrzewać go przez około 20 minut, pamiętając, by nie dopuścić do wrzenia. Po upływie jednego dnia wyjmujemy owoce, a do syropu dodajemy kolejne 400 g cukru, czekając na jego rozpuszczenie, dodajemy czereśnie i czekamy około 15 minut. Trzeciego dnia powtarzamy tę czynność z udziałem 300 g cukru, a wraz z owocami do syropu dodajemy sok z cytryny. Po 20 minutach kończymy podgrzewanie, a owoce nadziewamy na patyczki do szaszłyków.

Klasyczna galaretka truskawkowa z bitą śmietaną i owocami

Potrawy z truskawkami to przede wszystkim wspaniałe desery. Tym razem postawimy na klasykę w postaci truskawek. Nasz wybór to Galaretka truskawkowy smak WINIARY, którą dodajemy do pół litra zagotowanej wody, a następnie mieszamy do całkowitego rozpuszczenia. Gdy galaretka ostygnie wlewamy ją do pucharków i pozostawiamy w lodówce, dopóki nie stężeje. Wcześniej w każdym pucharku umieszczamy także umyte truskawki, choć nic nie stoi na przeszkodzie, by dodać także inne owoce, na przykład jagody. Teraz wystarczy ubić śmietanę wraz z cukrem pudrem i ułożyć ją na wierzch galaretki, gdzie dodatkową dekorację stanowić mogą także owoce.

Kokosowy deser z chia i musem truskawkowym

Drugi proponowane przez nas deser z truskawek to bardziej egzotyczny wariant. Do jego przygotowania wykorzystamy mleko kokosowe, 3 czubate łyżki nasion chia, wiórki kokosowe, syrop z agawy lub cukier, galaretkę truskawkową i oczywiście świeże truskawki. W pierwszej kolejności mleko zagotowujemy wraz z syropem lub cukrem oraz wodą z wiórkami kokosowymi. Po ostudzeniu mieszamy je z nasionami chia, a następnie umieszczamy w lodówce na kilka godzin. W tym czasie należy zblendować truskawki na niemal gładką masę, a galaretkę truskawkową umieścić w kilku łyżkach wrzącej wody. Oba składniki dokładnie ze sobą mieszamy, a następnie powstałą w ten sposób masę wlewamy do naczyń wypełnionych mieszanką mleka i nasion. Jeśli wszystko pójdzie zgodnie z planem, deser pozostanie ułożony w dwóch warstwach. Teraz wystarczy odłożyć pucharki do lodówki i poczekać, aż deser stężeje. Na końcu możemy udekorować go ulubionymi owocami i miętą.

Materiał partnera.

0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments

Deser z czereśniami

Warto dzielić się dobrem natury z najbliższymi osobami. Kiedy robimy coś dla kogoś, pielęgnujemy w sobie najważniejsze cechy charakteru.

Dlaczego więc nie uraczyć kochanych osób, przygotowywując wypieki z czereśniami? Sezon na czereśnie właśnie trwa w najlepsze. Te słodkie, intensywnie czerwone owoce to pyszny deser sam w sobie. Ale…

Warto jednak pobudzić nieco kreatywną stronę swojego umysłu i poszukać przepisu na desery z czereśniami do zrobienia samodzielnie.

Deser z czereśniami przepis

Pomysłów jest mnóstwo, więc zaspokoją preferencje smakowe każdego bez wątpienia. Najbardziej tradycyjną propozycją na deser z czereśniami jest przepis na ciasto z użyciem tych owoców. A możliwości jest naprawdę wiele, przygotowywać możesz więc na różne sposoby swoje desery, co będzie wystarczającym powodem by częściej spotykać się z ludźmi którzy są dla ciebie ważni.

Możesz zrobić murzynka, możesz zrobić sernik, możesz zrobić ciasto bez pieczenia, a także użyć połączeń różnych przepisów, które będą smakowym cudem. Każde wymienione tutaj ciasto z czereśniami zaspokoi kubki smakowe nawet największych łasuchów, i dzieci i dorosłych.

Pamiętaj, że wszystko zależy od twojego wyboru i inwencji twórczej, a także praktyki, a przygotowany przez ciebie deser z czereśniami zachwyci twoją rodzinę i przyjaciół.