Przepisy z truskawkami i czereśniami w roli głównej

Na przełomie wiosny i lata natura hojnie obdarowuje nas pysznymi owocami. Królują przede wszystkim słodkie truskawki i czereśnie. Chętnie zjadamy je solo, ale z ich udziałem możemy również przygotować wspaniałe desery i przysmaki. Oto kilka hitowych przepisów z udziałem czereśni i truskawek!

Tarta z budyniem i czereśniami

Najlepsze przepisy z czereśni to przede wszystkim słodkie wypieki. Dziś przedstawiamy tartę, która może występować w wersji wytrawnej, ale również jako smakowity deser, zwłaszcza z czereśniami. Ciasto na tartę stworzymy z 200 g mąki pszennej, 100 g masła, 1 żółtka jaj, odrobiny zimnej wody i cukru wanilinowego. Należy je zagnieść, a następnie zawinąć w folię aluminiową i odstawić do lodówki na pół godziny. W tym czasie możemy przygotować galaretkę owocową i masę budyniową. Do tej ostatniej przyda się 400 ml mleka, kilka łyżek cukru, łyżeczka mąki pszennej i 100 g masła. Jako baza dobrze sprawdzi się Budyń o smaku śmietankowym bez cukru WINIARY. Masa powinna się ostudzić, a w tym czasie możemy upiec tartę, co powinno potrwać około 20 minut. Optymalna temperatura pieczenia to 180 stopni. Później do formy wlewamy kolejną masę budyniową, umieszczamy w niej umyte i wydrylowane czereśnie, a na koniec zalewamy ostudzoną galaretką.

Czereśnie kandyzowane

Aby przygotować kandyzowane czereśnie, potrzebujemy aż trzech dni, jednak naprawdę warto poczekać, bo końcowy efekt jest zniewalający. W tym przepisie skorzystamy wyłącznie z kilograma wydrylowanych czereśni i kilograma cukru oraz kilku łyżek soku z cytryny. Pierwszego dnia 300 g cukru zalewamy 1/4 szklanki wody i podgrzewamy do rozpuszczenia, a następnie studzimy. W tak przygotowanym syropie należy umieścić czereśnie i podgrzewać go przez około 20 minut, pamiętając, by nie dopuścić do wrzenia. Po upływie jednego dnia wyjmujemy owoce, a do syropu dodajemy kolejne 400 g cukru, czekając na jego rozpuszczenie, dodajemy czereśnie i czekamy około 15 minut. Trzeciego dnia powtarzamy tę czynność z udziałem 300 g cukru, a wraz z owocami do syropu dodajemy sok z cytryny. Po 20 minutach kończymy podgrzewanie, a owoce nadziewamy na patyczki do szaszłyków.

Reklama

Klasyczna galaretka truskawkowa z bitą śmietaną i owocami

Potrawy z truskawkami to przede wszystkim wspaniałe desery. Tym razem postawimy na klasykę w postaci truskawek. Nasz wybór to Galaretka truskawkowy smak WINIARY, którą dodajemy do pół litra zagotowanej wody, a następnie mieszamy do całkowitego rozpuszczenia. Gdy galaretka ostygnie wlewamy ją do pucharków i pozostawiamy w lodówce, dopóki nie stężeje. Wcześniej w każdym pucharku umieszczamy także umyte truskawki, choć nic nie stoi na przeszkodzie, by dodać także inne owoce, na przykład jagody. Teraz wystarczy ubić śmietanę wraz z cukrem pudrem i ułożyć ją na wierzch galaretki, gdzie dodatkową dekorację stanowić mogą także owoce.

Kokosowy deser z chia i musem truskawkowym

Drugi proponowane przez nas deser z truskawek to bardziej egzotyczny wariant. Do jego przygotowania wykorzystamy mleko kokosowe, 3 czubate łyżki nasion chia, wiórki kokosowe, syrop z agawy lub cukier, galaretkę truskawkową i oczywiście świeże truskawki. W pierwszej kolejności mleko zagotowujemy wraz z syropem lub cukrem oraz wodą z wiórkami kokosowymi. Po ostudzeniu mieszamy je z nasionami chia, a następnie umieszczamy w lodówce na kilka godzin. W tym czasie należy zblendować truskawki na niemal gładką masę, a galaretkę truskawkową umieścić w kilku łyżkach wrzącej wody. Oba składniki dokładnie ze sobą mieszamy, a następnie powstałą w ten sposób masę wlewamy do naczyń wypełnionych mieszanką mleka i nasion. Jeśli wszystko pójdzie zgodnie z planem, deser pozostanie ułożony w dwóch warstwach. Teraz wystarczy odłożyć pucharki do lodówki i poczekać, aż deser stężeje. Na końcu możemy udekorować go ulubionymi owocami i miętą.

Materiał partnera.
Reklama

Podobne posty

Komentarze

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Proszę wpisać swój komentarz!
Proszę podać swoje imię tutaj

Reklama

Ostatnie artykuły