Sernik cytrynowy to bardzo orzeźwiająca propozycja na letnie, ciepłe dni. Ciasto to przygotujemy w kilka chwil bez używania miksera. Wystarczy nam zwykła łyżka.
Trzeba jednak przyznać, że ciasto musi swoje odstać w lodówce, co nie zmienia faktu, że warto. Sernik jest przepyszny, puszysty i rozpływający się w ustach.
Przepis na: Nutellówka – likier o smaku nutelli
Idealny do niedzielnej, popołudniowej kawki. Sprawdźcie sami, jak smakuje!
Składniki
- 750g sera na sernik (kupcie już gotowy)
- 3 jajka
- 400ml mleka skondensowanego (słodkiego)
- 1 łyżka mąki pszennej
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- sok z jednej cytryny
- skórka z jednej cytryny
- 1 łyżeczka aromatu waniliowego
- krem cytrynowy -> PRZEPIS TUTAJ
- kilka ciasteczek maślanych
Przepis na sernik cytrynowy
- Wszystkie składniki wkładamy do dużej miski i przy pomocy łyżki dokładnie mieszamy do połączenia się składników. Ale nie robimy tego zbyt długo, aby nie napowietrzać zbytnio masy.
- Tortownicę o średnicy ok. 21-22 cm wykładamy papierem do pieczenia i przelewamy do niej masę serową. Ciasto pieczemy w kąpieli wodnej przez 60 minut w temperaturze 150 st. C. Pieczemy góra – dół.
- Ciasto po upieczeniu i ostudzeniu wkładamy do lodówki na 3-4 godziny.
- Następnie wierzch sernika smarujemy kremem cytrynowym, a brzegi obsypujemy pokruszonymi ciasteczkami maślanymi.
Sprawdź: Bajgle z łososiem oraz bajgle z kozim serem i burakami
Smacznego!