5 zalet jedzenia jajek

5 zalet jedzenia jajek

Jajko to jedno z niewielu produktów, które można określić jedzeniem kompletnym. Są pełne niezbędnych wartości odżywczych, których deficyt można zauważyć w innych pokarmach. W tym artykule podajemy pięć zalet spożywania jajek.

1. Jajka są niezwykle obfite w wartości odżywcze

Jajka to tak naprawdę jedno z najwartościowszych produktów, jakie istnieją. Musi bowiem zawierać wszystkie niezbędne mikroelementy oraz makroelementy, aby jedną komórkę zamienić w małe pisklę. W takim jajku można znaleźć między innymi:
– Witamina A: 6% zalecanego dziennego spożycia (ZDS)
– Kwas foliowy: 5%
– Witamina B5: 7%
– Witamina B12: 9%
– Witamina B2: 15%
– Fosfor: 9%
– Selen: 22%
Oprócz tego zawierają w sobie duże ilości witaminy D, E, K, B6, oraz wapnia i cynku. 77 kalorii, w tym 6 gramów białka i 5 gramów zdrowych tłuszczy.

2. Jajka są obfite w cholesterol, ale nie wpływa to szkodliwie na jego stężenie we krwi

Jedno jajko zawiera aż 212 mg cholesterolu, co jest ponad połową dziennego zapotrzebowania wynoszącą 300 mg. Mimo to należy pamiętać, że cholesterol w diecie niekoniecznie podnosi jego stężenie we krwi. Wątroba sama produkuje duże ilości cholesterolu każdego dnia. Kiedy jemy więcej jajek, wątroba produkuje go w mniejszym stopniu, więc utrzymana jest równowaga.

5 zalet jedzenia jajek

3. Jajka podnoszą tzw. HDL, czyli „dobry cholesterol”

HDL to skrót angielskiego pochodzenia (high density lipoprotein). Często nazywany jest „dobrym cholesterolem”. Ludzie z wyższym poziomem HDL są mniej narażeni na wystąpienie różnych chorób serca, zawału i innych problemów zdrowotnych. W jednym z badań naukowcy wykazali, że jedzenie dwóch jajek dziennie przez sześć tygodni może podwyższyć poziom HDL o 10%.

4. Zawierają cholinę, czyli niezwykle ważny składnik odżywczy, którego wielu osobom brakuje

Cholina to składnik odżywczy, o którym mało ludzi wie. Jest to bardzo ważna substancja niezbędna do prawidłowego funkcjonowania organizmu i często występuje z witaminą B. Organizm używa choliny do tworzenia błon komórkowych. Jajka zawierają aż 100 mg tego cennego składnika.

5. Są bogate w antyoksydanty

Jajka są szczególnie bogate w dwa antyoksydanty: luteinę i zeaksantynę. Są one gromadzone w siatkówce oka i chronią je przed różnymi chorobami, zwyrodnieniem plamki żółtej, czy też zaćmy.

Podobne wpisy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *