Nalewka orzechowa
Kuchnia

Nalewka orzechowa

Nalewki nie są trudne do wykonania, ale ich przygotowanie zajmuje troszkę czasu. Najważniejszą sprawą jest odpowiedni dobór owoców, które powinny być zdrowe, jędrne i dojrzałe.

Przy wyborze alkoholu, który dodajemy do naszej nalewki należy kierować się tym, jaką moc chcemy uzyskać. Do tych słodkich możemy wybrać mocniejszy alkohol np. 70 % spirytus, a do wytrawnych alkohol może być dziesięć procent słabszy.

Orzechówka to bardzo dobre lekarstwo na problemy żołądkowe, choć nie każdemu odpowiada jej smak.

Składniki:

  • 6 / 7 zielonych orzechów włoskich
  • 0,5 l spirytusu
  • 200 g cukru
  • 0,5 l wody

Nalewka orzechowa – przygotowanie:

  1. Orzechy kroimy na małe kawałeczki i przekładamy je do dużego słoika. Następnie zalewamy je spirytusem.
  2. Po porządnym wstrząśnięciu słoikiem, odstawiamy go na około 6 tygodni.
  3. Po 6 tygodniach przygotowujemy syrop z cukru i wody. Ze słoika trzeba zlać alkohol i wlać syrop, a potem zostawiamy słoik na kilka dni.
  4. Po tym czasie łączymy alkohol i z sokiem wytrąconym z orzechów. I odkładamy ją jeszcze na dwa tygodnie.
Nalewka orzechowa
Nalewka orzechowa

2 komentarze

Leave a Reply

Twój adres email nie zostanie opublikowany.