Nalewka orzechowa
Nalewki nie są trudne do wykonania, ale ich przygotowanie zajmuje troszkę czasu. Najważniejszą sprawą jest odpowiedni dobór owoców, które powinny być zdrowe, jędrne i dojrzałe.
Przy wyborze alkoholu, który dodajemy do naszej nalewki należy kierować się tym, jaką moc chcemy uzyskać. Do tych słodkich możemy wybrać mocniejszy alkohol np. 70 % spirytus, a do wytrawnych alkohol może być dziesięć procent słabszy.
Orzechówka to bardzo dobre lekarstwo na problemy żołądkowe, choć nie każdemu odpowiada jej smak.
Składniki:
- 6 / 7 zielonych orzechów włoskich
- 0,5 l spirytusu
- 200 g cukru
- 0,5 l wody
Nalewka orzechowa – przygotowanie:
- Orzechy kroimy na małe kawałeczki i przekładamy je do dużego słoika. Następnie zalewamy je spirytusem.
- Po porządnym wstrząśnięciu słoikiem, odstawiamy go na około 6 tygodni.
- Po 6 tygodniach przygotowujemy syrop z cukru i wody. Ze słoika trzeba zlać alkohol i wlać syrop, a potem zostawiamy słoik na kilka dni.
- Po tym czasie łączymy alkohol i z sokiem wytrąconym z orzechów. I odkładamy ją jeszcze na dwa tygodnie.
Najlepsze są domowe wyroby, więc bardzo warto kolekcjonować takie przepisy.
Domowe produkty są najlepsze. Własnie tego typu nalewki