Bruschetta – kilka sprawdzonych pomysłów
Bruschetta to proste i smaczne danie pochodzące z Włoch, które zyskało popularność na całym świecie. Jest to przystawka składająca się z chrupiącej kromki chleba, posmarowanej czosnkowym masłem i pokrytej pysznym sosem z pomidorów i świeżych ziół.
Bruschetta jest przystawką, która może być podawana na wiele sposobów. Można ją modyfikować i dostosowywać do swoich upodobań smakowych, dodając różne składniki, takie jak ser mozzarella, awokado, jajka sadzone, łosoś czy koper.
W tym artykule przedstawimy przepis na klasyczną bruschettę oraz kilka wariacji, które można wypróbować w domu.
Klasyczny przepis na bruschettę
Składniki:
- 1 bagietka
- 2 łyżki masła
- 2 ząbki czosnku
- 4 pomidory
- 1 cebula
- 1 łyżka posiekanych świeżych ziół (np. bazylii, oregano, tymianku)
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- sól i pieprz do smaku
Klasyczna bruschetta przepis
- Rozgrzej piekarnik do temperatury 200°C.
- Pokrój bagietkę na kromki o grubości około 1 cm.
- Wymieszaj masło z drobno posiekanymi ząbkami czosnku.
- Posmaruj kromki chleba czosnkowym masłem i ułóż na blasze do pieczenia.
- Piecz kromki chleba w piekarniku przez około 5-7 minut lub do momentu, gdy będą chrupiące i lekko rumiane.
- W międzyczasie pokrój pomidory w kostkę i drobno posiekaj cebulę.
- Wymieszaj pomidory i cebulę z oliwą z oliwek i posiekanymi ziołami. Dopraw solą i pieprzem do smaku.
- Wyjmij kromki chleba z piekarnika i połóż na nich mieszankę z pomidorów i ziół.
Klasyczna bruschetta jest gotowa! Podawaj ją na ciepło lub na zimno jako przystawkę lub dodatek do dania głównego.
Przeczytaj także: Sajgonki w 10 minut
Warianty bruschetty
Bruschetta to danie, które można modyfikować i dostosowywać do swoich upodobań smakowych. Oto kilka pomysłów na warianty bruschetty:
Bruschetta z serem mozzarella i bazylią
Składniki:
- 1 bagietka
- 2 łyżki masła
- 2 ząbki czosnku
- 4 pomidory
- 1 kulka sera mozzarella
- 1 łyżka posiekanej bazylii
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- sól i pieprz do smaku
Bruschetta z serem mozzarella i bazylią przepis
- Przygotuj kromki chleba i czosnkowe masło zgodnie z klasycznym przepisem.
- Pokrój mozzarellę na cienkie plastry.
- Wymieszaj pomidory, bazylię, oliwę z oliwek, sól i pieprz.
- Po upieczeniu kromek chleba, nałóż na nie plaster sera mozzarella i włóż do piekarnika na około 1 minutę, aż ser się rozpuści.
- Wyjmij kromki chleba z piekarnika i nałóż na nie mieszankę z pomidorów i ziół.
Z awokado i jajkiem sadzonym
Składniki:
- 1 bagietka chleba
- 2 łyżki masła
- 2 ząbki czosnku
- 1 awokado
- 2 jajka
- 1 łyżka posiekanej kolendry
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- sól i pieprz do smaku
Zobacz również: Gulasz z łopatki w 60 minut
Bruschetta z awokado i jajkiem sadzonym przepis
- Przygotuj kromki chleba i czosnkowe masło zgodnie z klasycznym przepisem.
- Pokrój awokado na połówki i wyjmij miąższ.
- Rozgnieć miąższ awokado widelcem, dodaj posiekaną kolendrę, sól i pieprz.
- Smaż jajka sadzone na patelni.
- Po upieczeniu kromek chleba, nałóż na nie pastę z awokado i jajko sadzone.