Gulasz z łopatki w 60 minut

Chyba jeden z lepszych gulaszy, które udało mi się zrobić w ostatnim czasie. Gulasz z łopatki z porem jest bardzo delikatny w smaku i wspaniale będzie się komponował z kaszą gryczaną, makaronem czy młodymi ziemniaczkami.

Przygotowanie gulaszu jest niezwykle proste i szybkie.

Gulasz z łopatki z porem składniki:

  • ok. 1 kg łopatki wieprzowej
  • 2 cebule
  • 1 por
  • 2 marchewki
  • 3 liście laurowe
  • 2 ząbki czosnku
  • 5 ziarenek ziela angielskiego
  • sól
  • pieprz
  • 1 łyżka mąki
  • ewentualnie bulionetka

Gulasz z łopatki z porem przepis:

  1. Łopatkę myjemy i kroimy w dużą kostkę.
  2. Cebule obieramy, szklimy na odrobinie oleju, a następnie dodajemy do niej łopatkę. Całość podsmażamy.
  3. W momencie kiedy mięso będzie w połowie usmażone, dodajemy na patelnię przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku i całość doprawiamy solą i pieprzem. Smażymy jeszcze przez ok. 7 minut.
  4. Następnie na patelnię dodajemy pora, marchewkę i podsmażamy całość przez ok. 3 minuty.
  5. Wszystkie składniki przekładamy do dużego garnka, a na patelnie wlewamy ok. 400 ml wody i zagotowujemy, tak aby wydobyć cały aromat z patelni. Wodę przelewamy do pozostałych składników.
  6. Dodajemy do garnka 3 liście laurowe i kilka ziarenek ziela angielskiego. Ja dodałem jeszcze bulionetkę o smaku cebulki.
  7. Całość dusimy na bardzo małym ogniu przez ok. 40 minut, od czasu do czasu mieszając.
  8. Do 150 ml zimnej wody dodajemy 1 czubatą łyżkę mąki i dokładnie mieszamy. Następnie dodajemy ją do gulaszu i cały czas mieszając dusimy go jeszcze przez ok. 3-4 minuty.

Gulasz z łopatki z porem możemy podać z kaszą gryczaną, makaronem pełnoziarnistym, albo młodymi ziemniaczkami. Do tego dania będzie świetnie pasowała także mizeria z cebulką 🙂

Reklama
Gulasz z łopatki
Gulasz z łopatki

Smacznego!

Reklama
Poprzedni artykuł
Następny artykuł

Podobne posty

Komentarze

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Proszę wpisać swój komentarz!
Proszę podać swoje imię tutaj

Reklama

Ostatnie artykuły