Chyba jeden z lepszych gulaszy, które udało mi się zrobić w ostatnim czasie. Gulasz z łopatki z porem jest bardzo delikatny w smaku i wspaniale będzie się komponował z kaszą gryczaną, makaronem czy młodymi ziemniaczkami.
Przygotowanie gulaszu jest niezwykle proste i szybkie.
Gulasz z łopatki z porem składniki:
- ok. 1 kg łopatki wieprzowej
- 2 cebule
- 1 por
- 2 marchewki
- 3 liście laurowe
- 2 ząbki czosnku
- 5 ziarenek ziela angielskiego
- sól
- pieprz
- 1 łyżka mąki
- ewentualnie bulionetka
Gulasz z łopatki z porem przepis:
- Łopatkę myjemy i kroimy w dużą kostkę.
- Cebule obieramy, szklimy na odrobinie oleju, a następnie dodajemy do niej łopatkę. Całość podsmażamy.
- W momencie kiedy mięso będzie w połowie usmażone, dodajemy na patelnię przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku i całość doprawiamy solą i pieprzem. Smażymy jeszcze przez ok. 7 minut.
- Następnie na patelnię dodajemy pora, marchewkę i podsmażamy całość przez ok. 3 minuty.
- Wszystkie składniki przekładamy do dużego garnka, a na patelnie wlewamy ok. 400 ml wody i zagotowujemy, tak aby wydobyć cały aromat z patelni. Wodę przelewamy do pozostałych składników.
- Dodajemy do garnka 3 liście laurowe i kilka ziarenek ziela angielskiego. Ja dodałem jeszcze bulionetkę o smaku cebulki.
- Całość dusimy na bardzo małym ogniu przez ok. 40 minut, od czasu do czasu mieszając.
- Do 150 ml zimnej wody dodajemy 1 czubatą łyżkę mąki i dokładnie mieszamy. Następnie dodajemy ją do gulaszu i cały czas mieszając dusimy go jeszcze przez ok. 3-4 minuty.
Gulasz z łopatki z porem możemy podać z kaszą gryczaną, makaronem pełnoziarnistym, albo młodymi ziemniaczkami. Do tego dania będzie świetnie pasowała także mizeria z cebulką 🙂
Reklama
Smacznego!
Reklama