Jak ugotować ryż?

Należy pamiętać o kilku czynnościach, niezbędnych do ugotowania ryżu.

Gotowanie ryżu wcale nie jest takie trudne jak może się to wydawać.

Jak ugotować ryż?

  1. Przygotuj garnek i napełnij go ¾ wodą,
  2. Posól wodę, w zależności od uznania,
  3. Zagotuj wodę, gdy zacznie ona wrzeć włóż woreczki ryżu lub wsyp ryż bezpośrednio do garnka,
  4. Gotuj ryż około 15 minut na wolnym ogniu pod przykryciem, pilnuj gotującego się ryżu, gdy zawartość wody będzie nie wystarczająca, dolej ją by nie go nie przypalić,
  5. Wyłącz ogień na kuchni, odcedź ryż – uważaj by się nie poparzyć parą,
  6. Wyłóż ugotowany ryż a talerze połóż warzywa ugotowane na parze a także kawałek ulubionego mięsa i obiad gotowy. To jeden ze sposobów.

Ugotować ryż możemy w inny sposób z wykorzystaniem piekarnika i naczynia żaroodpornego. Wsyp ryż do naczynia, zalej pomidorową pasatom i zetrzyj ulubiony ser. Wszystko zapiecz około 30 minut.

Reklama

Chcesz zaimponować znajomym, możesz barwić ryż kurkumą, która ma szerokie właściwości zdrowotne a nasze ziarna będą miały piękny żółty kolor, lub atramentem z kałamarnicy w ten sposób nasz ryż uzyska kolor czarny.

Reklama

Podobne posty

Komentarze

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Proszę wpisać swój komentarz!
Proszę podać swoje imię tutaj

Reklama

Ostatnie artykuły