Należy pamiętać o kilku czynnościach, niezbędnych do ugotowania ryżu.
Gotowanie ryżu wcale nie jest takie trudne jak może się to wydawać.
Jak ugotować ryż?
- Przygotuj garnek i napełnij go ¾ wodą,
- Posól wodę, w zależności od uznania,
- Zagotuj wodę, gdy zacznie ona wrzeć włóż woreczki ryżu lub wsyp ryż bezpośrednio do garnka,
- Gotuj ryż około 15 minut na wolnym ogniu pod przykryciem, pilnuj gotującego się ryżu, gdy zawartość wody będzie nie wystarczająca, dolej ją by nie go nie przypalić,
- Wyłącz ogień na kuchni, odcedź ryż – uważaj by się nie poparzyć parą,
- Wyłóż ugotowany ryż a talerze połóż warzywa ugotowane na parze a także kawałek ulubionego mięsa i obiad gotowy. To jeden ze sposobów.
Ugotować ryż możemy w inny sposób z wykorzystaniem piekarnika i naczynia żaroodpornego. Wsyp ryż do naczynia, zalej pomidorową pasatom i zetrzyj ulubiony ser. Wszystko zapiecz około 30 minut.
Chcesz zaimponować znajomym, możesz barwić ryż kurkumą, która ma szerokie właściwości zdrowotne a nasze ziarna będą miały piękny żółty kolor, lub atramentem z kałamarnicy w ten sposób nasz ryż uzyska kolor czarny.