Odkryj smak Tajlandii – co warto wiedzieć o kuchni tajskiej?

Kuchnia tajska jest niezwykle kolorowa i smaczna. Jeśli nie boisz się kulinarnych eksperymentów i pragniesz odkrywać nowe smaki, z całą pewnością przypadnie Ci do gustu. Zdecydowanie różni się ona od tradycyjnej kuchni polskiej, a także od innych popularnych w Polsce, jak m.in. włoska, dlatego będzie stanowić miłą i ciekawą odmianę. Daj się porwać orientalnemu szaleństwu i już teraz sprawdź, co takiego ma do zaoferowania odległa, bajeczna Tajlandia!

Szczypta geografii

Aby móc w pełni zrozumieć specyfikę kuchni tajskiej, w pierwszej kolejności musisz nieco bliżej poznać samą Tajlandię. W dużej mierze bowiem na ostateczny kształt rozmaitych kuchni świata wpływ ma geografia i wynikające z niej warunki naturalne. Tajlandia położona jest malowniczo na Półwyspie Indochińskim. Oblewają ją wody oceanów: Spokojnego i Indyjskiego, a graniczy z takimi krajami jak Laos, Kambodża, Mjanma oraz Malezja.

Tajlandia jest krajem o zróżnicowanej rzeźbie terenu. Choć większość obszaru pokrywają obszary nizinne, zachodnia i północna jej część jest górzysta. Najwyższym szczytem jest Doi Inthanon wznoszący się na wysokość 2565 m n.p.m. W Tajlandii przeważa strefa klimatu podzwrotnikowego wilgotnego, natomiast niewielki fragment na południu kraju pozostaje pod wpływem klimatu równikowego wilgotnego. Różnica temperatur pomiędzy rejonami nadmorskimi i górskimi jest spora. W tych pierwszych średnia temperatura wynosi 33°C, natomiast w górach waha się od 14 do 20°C. Co ciekawe, jak dotąd nie odnotowano w całej Tajlandii temperatury poniżej 13°C.

Reklama

Cechy charakterystyczne kuchni tajskiej

Kuchnia tajska, jak i większość kuchni świata, zawiera w sobie elementy innych – w tym przypadku głównie indyjskiej i chińskiej. Zresztą kuchnia tajska w podobny sposób oddziałuje na inne, co jest zjawiskiem zupełnie naturalnym. Omawiana kuchnia jest wyjątkowo aromatyczna i stosunkowo pikantna na tle pozostałych kuchni azjatyckich. Nie brakuje w niej ostrych potraw curry. Typowymi produktami są m.in. świeży imbir, mleczko kokosowe, trawa cytrynowa, limonka. Tajowie bazują w dużej mierze na owocach morza, ale nie tylko. Można znaleźć całe mnóstwo przepisów na dania z kurczakiem, wieprzowiną czy wołowiną, a także na dania wegetariańskie, oparte na ryżu lub makaronie, solidnej porcji warzyw i sosu.

Bardzo popularnym daniem jest bami, czyli jajeczny makaron z warzywami i mięsem. Dużą popularnością cieszą się również m.in. małże w sosie kokosowym, wszelkie potrawy typu curry, jak np. tajskie curry panang z kurczaka (świetny przepis znajdziesz TUTAJ), ostro-kwaśna zupa tom yam z krewetek oraz grzybów czy kurczak w miodzie i ziołach. Ogromna różnorodność sprawia, że w tajskiej kuchni każdy znajdzie coś dla siebie, niezależnie od tego, czy lubuje się w owocach morza (ciekawą propozycją jest np. kalmar pieczony z czosnkiem lub krab duszony z sosem curry), mięsach lub słodkościach, bo i tych nie brakuje.

Obejrzyj wideo

Aby spróbować autentycznej kuchni tajskiej, wcale nie musisz wybierać się na drugi koniec świata czy do drogiej restauracji. Wiele tajskich dań z powodzeniem możesz przygotować samodzielnie, w zaciszu własnej kuchni. Jest to obecnie niezwykle proste, ponieważ niemal wszystkie potrzebne składniki bez trudu zdobędziesz w sklepie. Jeżeli masz wątpliwości, czy poradzisz sobie z takim wyzwaniem, możesz zacząć od czegoś prostego, jak np. kurczak w sosie curry. Kiedy raz skosztujesz kuchni tajskiej, bez wątpienia do niej wrócisz!

Materiał partnera.

Reklama

Podobne posty

Komentarze

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Proszę wpisać swój komentarz!
Proszę podać swoje imię tutaj

Reklama

Ostatnie artykuły