Kuchnia

Jogurt z fasoli? Czy to jest możliwe?

Obecnie coraz bardziej rozpowszechnia się trend zastępowania mięsa produktami roślinnymi. Co prawda nie należę do tych osób, jednak postanowiłem sprawdzić jak może smakować jogurt z fasoli zrobiony na bazie fasoli „Jaś”. Oczywiście mogę Wam tutaj pisać o samych zaletach i przewadze uprawy fasoli nad innymi metodami pozyskania nabiału, ale w tym wpisie nie o to chodzi 🙂

Uwielbiam tradycyjne jogurty, ale nowości są po to, aby je testować.

Tak więc dziś rano, tak jak w przypadku cateringów pudełkowych przed moimi drzwiami stała paczuszka ze świeżymy jogurtami.

Jogurt z fasoli? Czy to jest możliwe?
Jogurt z fasoli? Czy to jest możliwe?

Jogurt z fasoli – co będziemy testować? Jakie smaki?

  • jogurt naturalny
  • o smaku malin i czekolady
  • o smaku jabłka

Skład –  It’s bean! Naturalny

  • woda,
  • nasiona fasoli 15%,
  • olej rzepakowy,
  • białko grochu,
  • cukier,
  • pektyna,
  • mączka chleba świętojańskiego,
  • wapń,
  • kwas mlekowy,
  • wegańskie kultury bakterii

Wartość odżywcza w 100g:

  • energia 259 kJ/62 kcal,
  • tłuszcze 3,4 g, w tym kwasy tłuszczowe nasycone 0,3 g,
  • węglowodany3,3 g, w tym cukry 2 g,
  • błonnik 1,5 g,
  • białko 3,9 g,
  • sól 0,15 g,
  • wapń 120 mg

Skład – It’s bean! Jabłko

  • woda,
  • nasiona fasoli 15%,
  • olej rzepakowy,
  • białko grochu,
  • koncentrat soku jabłkowego 7%
  • przecier jabłkowy 3%,
  • cukier,
  • pektyna,
  • mączka chleba świętojańskiego,
  • wapń,
  • wegańskie kultury bakterii

Wartość odżywcza w 100g:

  • energia 330 kJ/79 kcal,
  • tłuszcze 3,1 g, w tymkwasy tłuszczowe nasycone 0,3 g,
  • węglowodany 8,5 g, w tym cukry 6,8 g,
  • błonnik 1,4 g,
  • białko 3,6g,
  • sól 0,14 g,
  • wapń 120 mg/15%
It’s bean! Jabłko
It’s bean! Jabłko

Skład – It’s bean! Malina&gorzka czekolada

  • woda,
  • nasiona fasoli 15%,
  • olej rzepakowy,
  • białko grochu,
  • purée malinowe 10% (maliny, cukier, woda, błonnik jabłkowy, aromaty naturalne),
  • cukier,
  • gorzka czekolada 2% (tłuszcz kakaowy, miazga kakaowa, cukier),
  • pektyna,
  • mączka chleba świętojańskiego,
  • wapń,
  • wegańskie kultury bakterii

Wartość odżywcza w 100g:

  • energia 347 kJ/83,8 kcal,
  • tłuszcze 3,8 g, w tym kwasy tłuszczowe nasycone 0,7 g,
  • węglowodany7,4 g, w tym cukry 5,6 g,
  • błonnik 2,3 g,
  • białko 3,8g,
  • sól 0,14 g,
  • wapń 120 mg/15%

Jak możemy zobaczyć w składzie nie ma nic co mogłoby nas niepokoić. Żadnych ulepszaczy, żadnych dodatków E… i co ważne cukier znajduje się na jednej z dalszych pozycji. Moim zdaniem skład jest rewelacyjny.

Czym zatem wyróżnia się jogurt z fasoli?

Jogurt ma dość zbitą i gładką konsystencję. W smaku przypomina typowy jogurt, jednak kiedy przypomnimy sobie o tym, że jest zrobiony na bazie fasoli „Jaś” samoistnie nasz mózg stara się znaleźć delikatny posmak fasoli.

Jogurt jest wysokobiałkowy, zawiera wapń, żywe kultury bakterii. W swoim składzie ma niską zawartość nasyconych kwasów tłuszczowych oraz nie powinien posiadać popularnych alergenów. Po składzie widzimy, że zawiera znacznie mniej cukrów prostych aniżeli inne popularne jogurty. Produkt ten może być świetnym zamiennikiem produktów mlecznych dla wszystkich osób, które ze różnych powodów muszą je wykluczyć ze swoich diet.

Gdzie kupić produkty It’s bean!

Możemy je nabyć w sklepie internetowym www.itsbean.co lub w wybranych sklepach internetowych oraz stacjonarnych na terenie Warszawy, Wrocławia i Poznania.

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.