Mazurek Wielkanocny
Kuchnia

Mazurek wielkanocny

Mazurek wielkanocny jest nieodłączną tradycją polskich Świąt Wielkanocy. Jest symbolem radości, czasu spędzonego w rodzinnym gronie, zwiastunem wiosny. Zróżnicowane nadzienie, połączenie smaków zadowoli nawet największego łasucha.

Przekładany masą biszkopt sprawi, że poczujemy się jak w siódmym niebie.
Mazurek jest ciastem, które można udekorować w dowolny sposób, zapewniając przy tym doskonałą zabawę dla domowników.

Składniki:

Ciasto kruche:

  • 20 dag mąki
  • 1/4 kostki masła
  • 1 jajko
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego
  • 4 łyżki cukru pudru
  • dżem brzoskwiniowy

Ciasto tłuszczowe:

  • 1/2 szklanki mąki
  • 1/5 kostki masła
  • 1 łyżka cukru
  • 3 jajka

Polewa:

  • 1 szklanka cukru
  • 1/3 szklanki wody
  • odrobina soku z cytryny

Świąteczny Mazurek- przepis

Ciasto kruche: jajko i cukier ucieramy, dodajemy masło i cukier waniliowy. Dodajemy do tego mąkę i zagniatamy ciasto.
Ciasto dzielimy na dwie części, z których formujemy dwa placki. Rozwałkowujemy je cienko, na kształt kwadratów. Placki pieczemy w 180 stopniach na złoty kolor.
Wystudzone placki należy przesmarować cienko dżemem brzoskwiniowym, nakładając jeden na drugi. Smarujemy również na wierzchu.

Ciasto tłuszczowe: ucieramy cukier z masłem, dodając kolejno po jednym jajku, następnie dodajemy mąkę.
Ciastem tłuszczowym należy obłożyć brzegi ciasta, tworząc dekorację, według naszych inspiracji.
Całość zapiekamy na zloty kolor w temp. 180-190°C.

Polewa: cukier należy połączyć z wodą, zagotować na małym ogniu. Dodajemy odrobinę soku z cytryny. Całość mieszamy. Ciepły lukier należy wylać na ciasto. Dalsze dekoracje pozostają już po Waszej stronie.

Leave a Reply

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.