Mleko roślinne obecnie staje się coraz bardziej popularne. Niektórzy próbują zrobić takie mleko samodzielnie w domu, inni zaś kupują je bezpośrednio z sklepowej półki. Na co zwracać szczególną uwagę przy wyborze mleka roślinnego? Które jest lepsze do kawy, a które do koktajlu?
Odpowiedzi na te pytania znajdziesz w poniższym artykule.
Jak przygotować mleko roślinne samemu?
Niewątpliwie zakup mleka roślinnego w sklepie wiąże się z dość dużym wydatkiem. Dlatego też coraz więcej osób postanawia przygotować je samodzielnie w domu. Jest to bardzo łatwe zadanie i w dodatku niedrogie. Aby zrobić takie mleko należy najpierw produkt, z którego go chcemy zrobić namoczyć w ciepłej wodzie około 2 godzin. Następnie należy wszystko zmielić blenderem. Powstały podczas blenderowania płyn należy odcedzić przez gazik i można się cieszyć gotowym mlekiem roślinnym.
Na co zwrócić uwagę kupując mleko roślinne?
Chcąc kupić w sklepie mleko roślinne pod uwagę powinniśmy wziąć to, które jest niesłodzone, a dodatkowo jest wzbogacone witaminami. Mleka tego typu są bardziej wartościowe dla naszego organizmu. Trzeba też zwracać uwagę na ilość białka. Warto wybrać to, które ma go w sobie najwięcej.
Jeśli mleko roślinne kupujemy typowo „do kawy”, to najlepsze będzie w tym przypadku mleko sojowe. Ma ono najbardziej zbliżony smak do mleka krowiego. Można też kupić mleko kokosowe, ale niezbyt smakuje z kawą. Za to jest doskonałe do koktajli ponieważ ma najniższą kaloryczność.
Mamy nadzieję, że pomogliśmy Wam w wyborze odpowiedniego mleka roślinnego.

Jeśli kupować mleko roślinne to tylko w sprawdzonych sklepach.
A czemu tylko w sprawdzonych sklepach, a raczej nie chodzi o producenta takie mleka?