Miły dla oka serwis obiadowy sprawia, że każdy posiłek prezentuje się jeszcze lepiej i tak też smakuje. Dostępna na rynku zastawa stołowa to szeroki wybór kształtów, kolorów i wzorów. Używana na co dzień i od święta zastawa stołowa powinna być estetyczna i trwała. Jeśli poszukujesz nowoczesnej i modnej propozycji sprawdź aktualne trendy i zasugeruj się nimi podczas własnych zakupów.
Klasyczne serwisy obiadowe
Klasyka nigdy nie wychodzi z mody. Zasada ta dotyczy także serwisów obiadowych, dlatego warto postawić na proste, jednokolorowe zestawy z okrągłymi lub kwadratowymi talerzami. Takie serwisy obiadowe sprawdzają się zarówno w codziennym użytkowaniu, jak i podczas domowych uroczystości. Klasyczna zastawa stołowa najczęściej jest w kolorze białym i cechuje się prostym, pozbawionym ozdobników designem.
Serwisy obiadowe dla minimalistów
Miłośnicy prostoty z pewnością docenią klasyczną zastawę, jednak jeśli poszukują serwisu obiadowego z charakterem, doskonałym wyborem okaże się zestaw z subtelnym wzorem w paseczki czy falowanym rantem talerzy.
Modna zastawa stołowa w stylu glamour
Serwisy obiadowe w stylu glamour sprawią, że każdy posiłek będzie wyglądał jak podany w restauracji z gwiazdką Michelina. Ponadczasowa zastawa stołowa w stylu glamour wykorzystuje złote zdobienia, najczęściej w postaci pasków lub fantazyjnych wzorów. Decydując się na tego rodzaju zastawę, trzeba wziąć pod uwagę, że zwykle nie może ona być myta w zmywarce ze względu na zdobienia.
Serwisy obiadowe we wzory
Chcąc zaskoczyć gości nowoczesnym daniem, podaj je na wzorzystej zastawie stołowej, która dopełni wyglądu potrawy. Dostępne są komplety we wzory z motywem ptaków, roślinnym, kwiatowym, a także całkowicie abstrakcyjnym. Modna zastawa stołowa w róże, kwiaty lawendy czy listki świetnie sprawdzi się podczas wydawania uroczystych obiadów lub kolacji.
Zastawa obiadowa – co powinna zawierać?
Zazwyczaj serwisy obiadowe zawierają:
- duży płaski talerz obiadowy,
- głęboki talerz na zupę,
- talerzyk deserowy.
Dostępne są także zestawy obiadowe zawierające salaterki, sosjerki, półmiski czy rawierki, z pomocą których estetycznie podasz posiłek na stół. W zależności od wyposażenia serwisy obiadowe mogą mieć od 12 do nawet 49 elementów.
Dużą popularnością cieszą się serwisy obiadowe wykonane z ceramiki, które w większości można wygodnie myć w zmywarce, cechujące się podwyższoną odpornością na zarysowania i uszczerbienia. Często wybierana jest także porcelanowa zastawa stołowa ze względu na trwałość oraz zdolność do niepochłaniania kolorów i zapachów potraw.
Materiał partnera.