Pieczenie tortu wcale nie jest trudne!

Pieczenie tortu wcale nie jest trudne!

Zawsze słyszałam, że robienie tortów samemu w domu jest wyjątkowo trudne i żmudne. I tak przez lata powtarzałam tę myśl, co roku kupując tort w cukierni. Aż wreszcie pojechałam na wakacje do przyjaciółki, której mama piekła torty w zasadzie od zawsze i zobaczyłam, ze to wcale nie jest takie trudne. Nawet dla zupełnego laika w tej materii.

Pieczemy tort

Torty zasadniczo różnią się od innych ciast jedynie tym, że trzeba do nich zrobić krem i ładnie ozdobić. Jednak, jeśli ktoś talentu cukierniczego nie ma, wystarczą świeczki i świadomość, że zrobiliśmy wszystko co w naszej mocy.

Ciasto

Ciasto do tortów to nic innego jak najprostszy biszkopt. Połowa sukcesu to upieczenie go.

Przepisów na to w internecie jest mnóstwo, więc wymówka pt. „ale ja nie znam przepisu” odpada. Dla jeszcze większej wygody, zamieszczę tutaj najprostszą instrukcję co do pieczenia biszkoptu.

Jajka ubić na parze z cukrem, dodać przesiana mąkę z budyniem i proszkiem do pieczenia, wymieszać, delikatnie pod koniec wlać stopione przestudzone masło.

  • Blachę wyłożyć papierem
  • Wyłożyć ciasto i piec około 40 minut w 170 st. C
  • Przekroić na dwie części.
  • I tyle. Żadna wielka filozofia, prawda?

Krem

Rzeczą, która może sprawiać większy problem, jest stworzenie kremu do tortu. Umówmy się jednak, że to też nie jest jakaś super trudna rzecz – każdy sobie bez problemu może z tym poradzić. Jeden z prostszych kremów to np. krem śmietankowy z serkiem mascarpone :

  • Ubić zimną śmietankę z cukrem pudrem i fixem do bitej śmietany.
  • Dodać partiami serek mascarpone tak aby połączył się z bitą śmietaną.

…wszystko. Nic więcej, tylko ubić podane składniki w jedną całość.

Czego tu się bać?

Wykończenie

Największym wyzwaniem jest zawsze gładkie wykończenie tortu. Ale tutaj nie ma co się wstydzić – praktyka czyni mistrza. A taki tort zrobiony własnoręcznie smakuje o wiele lepiej niż ten najbardziej okazały z cukierni.

Bądź pierwszy, który skomentuje ten wpis!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.