Włoskie śniadanie – co jedzą Włosi

Colazione – czyli po włosku śniadanie, to tak jak w każdym innym kraju jeden z najważniejszych posiłków w ciągu dnia. Oczywiście w słonecznej Italii, najważniejszym posiłkiem jest kolacja, podczas której całe rodziny zbierają się przy stole i celebrują ten posiłek. Dla osób wybierających się pierwszy raz do Włoch może być sporym zaskoczeniem co otrzymają na śniadanie w hotelu, albo lokalnej kawiarni.

Co zjemy na typowe włoskie śniadanie?

Polacy są przyzwyczajeni do sporych, wytrawnych śniadań – jajecznica na kiełbasie, smażony boczek itp. We Włoszech jest wręcz odwrotnie – śniadania są lekkie z dużą ilością cukru. Najczęściej to mocna kawa oraz coś słodkiego.

Typowy Włoch zaczyna śniadanie od mocnego espresso oczywiście również z dodatkiem odrobiny cukru, a następnie jest cappucino oraz coś do przegryzienia. Musimy pamiętać, że kawę z mlekiem zazwyczaj Włosi piją do południa, więc bardzo często towarzyszy im w drodze do pracy. Do porannej kawy jest zazwyczaj rogalik cornetto, bardzo w wyglądzie i smaku przypomina francuskiego croissanta, ale jest odrobinę mniejszy i z mniejsza zawartością masła.

Reklama
Włoski rogalik cornetto
Włoski rogalik cornetto

Możemy spotkać kilka rodzai cornetto:

  • bez nadzienia
  • z nadzieniem owocowym
  • czekoladowe
  • z kremem budyniowym
  • masą migdałową

Oprócz rogalików daleko na południu – na Sycylii przysmakiem śniadaniowym jest cannolo – są to rurki z chrupiącego ciasta z nadzieniem z serka ricotta. Bardzo często ciasto obtoczone w czekoladzie z posypką z posiekanych pistacji.

Obejrzyj wideo
Sycylijskie cannolo
Sycylijskie cannolo

Jeśli mimo wszystko jesteście zwolennikiem wytrawnych smaków myślę, że bez problemu znajdziecie kawiarnię z kanapkami, foccacią.

Typy włoskich śniadań

Pewnie nie wszyscy to widzą, ale we Włoszech możemy wyróżnić dwa typowe sposoby na zjedzenie śniadania. Na szybko… czyli szybka kawa przy barze w Tabaccherii i do tego coś na ząb na przykład cornetto i najnowsze wiadomości ze świata z gazety.

Albo drugi sposób – celebrowanie tego posiłku – kawa i jedzenie przy stoliku w kawiarni – nie śpiesząc się, delektując się posiłkiem.

Co lubię we Włoskich śniadaniach?

Uwielbiam to, że nie trzeba się śpieszyć, a przygotowywana kawa jest mocna, aromatyczna – smakuje wybornie. Zazwyczaj nie jadam dużych śniadań, więc rogalik, albo cannolo z całą pewnością wystarczą mi do pory lunchu.

Reklama

Nie mogę zapomnieć jednak o tym, że włoskie śniadanie najlepiej smakuje we Włoszech – w kawiarni, albo włoskiej Tabaccherii.

Reklama

Podobne posty

Komentarze

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Proszę wpisać swój komentarz!
Proszę podać swoje imię tutaj

Reklama

Ostatnie artykuły