
Zapiekanka ziemniaczana – kilka pomysłów
Zapiekanka ziemniaczana to smaczna i sycąca potrawa, która idealnie sprawdzi się na obiad lub kolację. W zależności od składników, jakie dodamy, zapiekanka może mieć różne smaki i być dostosowana do indywidualnych upodobań.
Oto kilka przepisów na zapiekankę ziemniaczaną.
Zapiekanka ziemniaczana pomysły
Zapiekanka ziemniaczana z mięsem mielonym i warzywami:
- 1 kg ziemniaków
- 500 g mięsa mielonego
- 1 cebula
- 2 marchewki
- 1 papryka
- 1 puszka krojonych pomidorów
- 2 ząbki czosnku
- 2 łyżki oleju
- 2 łyżki koncentratu pomidorowego
- 1 łyżeczka słodkiej papryki
- 1 łyżeczka suszonego oregano
- 1 łyżeczka suszonego tymianku
- Sól i pieprz do smaku
- 100 g sera żółtego
Ziemniaki obrać, umyć i pokroić w cienkie plastry. Warzywa oczyścić i pokroić w kostkę. Na patelni rozgrzać olej i zeszklić na nim cebulę i czosnek. Dodać mięso mielone i smażyć, aż się zrumieni. Następnie dodać marchewkę, paprykę i pomidory, a także koncentrat pomidorowy, oregano, tymianek, słodką paprykę, sól i pieprz. Dusić na małym ogniu przez około 15 minut.
Do naczynia żaroodpornego ułożyć warstwę ziemniaków, a na nich warstwę mięsa z warzywami. Taką kolejność powtarzać, aż składniki się skończą. Na wierzchu ułożyć tartą żółtą ser. Zapiekać w piekarniku nagrzanym do 200 stopni Celsjusza przez około 45 minut.

Zapiekanka ziemniaczana z kurczakiem i pieczarkami:
- 1 kg ziemniaków
- 500 g filetów z kurczaka
- 500 g pieczarek
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- 2 łyżki masła
- 2 łyżki mąki
- 500 ml mleka
- 100 g sera żółtego
- Sól i pieprz do smaku
Ziemniaki obrać, umyć i pokroić w cienkie plastry. Kurczaka pokroić w kostkę, a pieczarki w plasterki. Na patelni rozgrzać masło i zeszklić na nim cebulę i czosnek. Dodać kurczaka i smażyć, aż się zrumieni. Następnie dodać pieczarki i dusić, aż zmiękną.
W osobnym garnku rozpuścić masło, dodać mąkę i dobrze wymieszać. Następnie wlewać stopniowo mleko, ciągle mieszając, aż powstanie gładka masa. Doprawić solą i pieprzem do smaku.
Do naczynia żaroodpornego ułożyć warstwę ziemniaków, a na nich warstwę kurczaka z pieczarkami. Taką kolejność powtarzać, aż składniki się skończą. Na wierzchu ułożyć tartą żółtą ser. Zapiekać w piekarniku nagrzanym do 200 stopni Celsjusza przez około 45 minut.
Zapiekanka ziemniaczana z szynką i kukurydzą:
- 1 kg ziemniaków
- 200 g szynki
- 1 cebula
- 1 puszka kukurydzy
- 100 g sera żółtego
- 3 łyżki majonezu
- 3 łyżki jogurtu naturalnego
- Sól i pieprz do smaku
Ziemniaki obrać, umyć i pokroić w cienkie plastry. Szynkę pokroić w kostkę, a cebulę w piórka. Kukurydzę odsączyć z zalewy. W misce wymieszać majonez i jogurt, doprawić solą i pieprzem.
Do naczynia żaroodpornego ułożyć warstwę ziemniaków, a na nich warstwę szynki, cebuli i kukurydzy. Taką kolejność powtarzać, aż składniki się skończą. Następnie piec w 200 st. C przez 45 minut.