Zapiekanka ziemniaczana - kilka pomysłów

Zapiekanka ziemniaczana – kilka pomysłów

Zapiekanka ziemniaczana to smaczna i sycąca potrawa, która idealnie sprawdzi się na obiad lub kolację. W zależności od składników, jakie dodamy, zapiekanka może mieć różne smaki i być dostosowana do indywidualnych upodobań.

Oto kilka przepisów na zapiekankę ziemniaczaną.

Zapiekanka ziemniaczana pomysły

Zapiekanka ziemniaczana z mięsem mielonym i warzywami:

  • 1 kg ziemniaków
  • 500 g mięsa mielonego
  • 1 cebula
  • 2 marchewki
  • 1 papryka
  • 1 puszka krojonych pomidorów
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki oleju
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki
  • 1 łyżeczka suszonego oregano
  • 1 łyżeczka suszonego tymianku
  • Sól i pieprz do smaku
  • 100 g sera żółtego

Ziemniaki obrać, umyć i pokroić w cienkie plastry. Warzywa oczyścić i pokroić w kostkę. Na patelni rozgrzać olej i zeszklić na nim cebulę i czosnek. Dodać mięso mielone i smażyć, aż się zrumieni. Następnie dodać marchewkę, paprykę i pomidory, a także koncentrat pomidorowy, oregano, tymianek, słodką paprykę, sól i pieprz. Dusić na małym ogniu przez około 15 minut.

Do naczynia żaroodpornego ułożyć warstwę ziemniaków, a na nich warstwę mięsa z warzywami. Taką kolejność powtarzać, aż składniki się skończą. Na wierzchu ułożyć tartą żółtą ser. Zapiekać w piekarniku nagrzanym do 200 stopni Celsjusza przez około 45 minut.

Zapiekanka ziemniaczana - kilka pomysłów
Zapiekanka ziemniaczana – kilka pomysłów

Zapiekanka ziemniaczana z kurczakiem i pieczarkami:

  • 1 kg ziemniaków
  • 500 g filetów z kurczaka
  • 500 g pieczarek
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki masła
  • 2 łyżki mąki
  • 500 ml mleka
  • 100 g sera żółtego
  • Sól i pieprz do smaku

Ziemniaki obrać, umyć i pokroić w cienkie plastry. Kurczaka pokroić w kostkę, a pieczarki w plasterki. Na patelni rozgrzać masło i zeszklić na nim cebulę i czosnek. Dodać kurczaka i smażyć, aż się zrumieni. Następnie dodać pieczarki i dusić, aż zmiękną.

W osobnym garnku rozpuścić masło, dodać mąkę i dobrze wymieszać. Następnie wlewać stopniowo mleko, ciągle mieszając, aż powstanie gładka masa. Doprawić solą i pieprzem do smaku.

Do naczynia żaroodpornego ułożyć warstwę ziemniaków, a na nich warstwę kurczaka z pieczarkami. Taką kolejność powtarzać, aż składniki się skończą. Na wierzchu ułożyć tartą żółtą ser. Zapiekać w piekarniku nagrzanym do 200 stopni Celsjusza przez około 45 minut.

Zapiekanka ziemniaczana z szynką i kukurydzą:

  • 1 kg ziemniaków
  • 200 g szynki
  • 1 cebula
  • 1 puszka kukurydzy
  • 100 g sera żółtego
  • 3 łyżki majonezu
  • 3 łyżki jogurtu naturalnego
  • Sól i pieprz do smaku

Ziemniaki obrać, umyć i pokroić w cienkie plastry. Szynkę pokroić w kostkę, a cebulę w piórka. Kukurydzę odsączyć z zalewy. W misce wymieszać majonez i jogurt, doprawić solą i pieprzem.

Do naczynia żaroodpornego ułożyć warstwę ziemniaków, a na nich warstwę szynki, cebuli i kukurydzy. Taką kolejność powtarzać, aż składniki się skończą. Następnie piec w 200 st. C przez 45 minut.

Podobne wpisy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *