Chleb pszenno- żytni na zakwasie
Chleb pszenno- żytni na zakwasie to moje pierwsze podejście do wypieku pieczywa z przygotowanego wcześniej zakwasu. Bardzo się tego obawiałem, bo wymagają one znacznie dłuższego czasu odpoczywania, aniżeli zwykłe pieczywo na drożdżach.
Jednak nie poszło tak źle, wręcz przeciwnie – wypiek się udał i z całą pewnością na stałe zagości w moim repertuarze przepisów.
Najważniejsze jest przygotować wcześniej zakwas, bo bez niego nie przygotujemy tego pieczywa.
Przeczytaj przepis: Domowa pizza – pyszna i smaczna
Składniki na zaczyn
- 100g zakwasu na chleb
- 130g wody
- 100g mąki razowej
Zobacz przepis: Zakwas na chleb
Składniki
- 400g mąki razowej
- 350g mąki pszennej
- 350g wody
- 1 łyżeczka soli
- 1 łyżeczka cukru
Przepis na zaczyn
- Do miski dodajemy wszystkie składniki i mieszamy przy pomocy drewnianej łyżki.
- Miskę przykrywamy folią spożywczą i odstawiamy w ciepłe miejsce na ok. 8 godzin.
Przepis na chleb pszenno- żytni
- Do miski dodajemy wszystkie składniki na chleb wraz z przygotowanym wcześniej zaczynem. Mieszamy przy pomocy drewnianej łyżki. Następnie wyrabiamy ciasto ręką. Wystarczą 3-4 minuty wyrabiania
- Ciasto zostawiamy w misce przykryte folią spożywczą, najlepiej na całą noc.
- Rano wyjmujemy ciasto na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 220 st. C na ok. 40 minut.
- Po upieczeniu chleb przekładamy na kratkę, aby ostygł.
Smacznego!