Zakwas na chleb

Zakwas na chleb

Wszystkim się wydaje, że przygotowanie zakwasu na chleb jest bardzo skomplikowane, wbrew pozorom jest to bardzo proste. Wystarczy słoik, woda i mąką i 3 dni cierpliwości. Oto cała tajemnica.

Trzeba pamiętać, że raz przygotowany zakwas na chleb będzie nam służył przez wiele miesięcy.

Czym jest zakwas chlebowy

W procesie fermentacji mąki razowej i wody powstają bakterie i drożdże. Zakwas ma delikatnie kwaśny zapach. Po 3 dniach jest to jeden z najważniejszych składników do wypieków chleba. Zakwas powstaje z mąki razowej, to bardzo ważne.

Sprawdź również: Co warto przeczytać – kilka nowości

Jakiej wody użyć do zakwasu

Najlepsza jest przegotowana, ostudzona woda. Nie należy używać wody mineralnej, ze względu na zbyt dużą liczbę składników mineralnych.

W czym przygotować zakwas

Najlepiej przygotować zakwas w słoiku min. 1 l, który przykrywamy gazą.

Przeczytaj także: Nutellówka – likier o smaku nutelli

Gdzie przechowywać zakwas na chleb

Zakwas przechowujemy w słoiku w ciepłym, zacienionym miejscu. Jeśli nie potrzebujemy w najbliższym czasie wykorzystywać zakwasu możemy wstawić go do lodówki w celu zatrzymania fermentacji. Przed wypiekiem chleba wyjmujemy go z lodówki 2 dni wcześniej i dożywiamy.

Składniki na zakwas

  • woda
  • mąka razowa

Przygotowanie zakwasu

  1. Pierwszego dnia rano do słoika wsypujemy 3 łyżki mąki razowej i 3 łyżki wody.
  2. Pierwszego dnia wieczorem mieszamy składniki w słoiku.
  3. Drugiego dnia rano dodajemy 3 łyżki mąki i 3 łyżki wody.
  4. Drugiego dnia wieczorem mieszamy zakwas.
  5. Trzeciego dnia rano dodajemy 3 łyżki mąki i 3 łyżki wody.

Czynności powtarzamy każdego dnia. Przy pieczeniu chleba nie wykorzystujemy całego zakwasu, a więc zawsze będziemy go mieli do kolejnego wypieku. Przy pierwszym przygotowaniu zakwasu możemy go wykorzystać już po 3 dniach.

Podobne wpisy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *