Zakwas na chleb
Wszystkim się wydaje, że przygotowanie zakwasu na chleb jest bardzo skomplikowane, wbrew pozorom jest to bardzo proste. Wystarczy słoik, woda i mąką i 3 dni cierpliwości. Oto cała tajemnica.
Trzeba pamiętać, że raz przygotowany zakwas na chleb będzie nam służył przez wiele miesięcy.
Czym jest zakwas chlebowy
W procesie fermentacji mąki razowej i wody powstają bakterie i drożdże. Zakwas ma delikatnie kwaśny zapach. Po 3 dniach jest to jeden z najważniejszych składników do wypieków chleba. Zakwas powstaje z mąki razowej, to bardzo ważne.
Sprawdź również: Co warto przeczytać – kilka nowości
Jakiej wody użyć do zakwasu
Najlepsza jest przegotowana, ostudzona woda. Nie należy używać wody mineralnej, ze względu na zbyt dużą liczbę składników mineralnych.
W czym przygotować zakwas
Najlepiej przygotować zakwas w słoiku min. 1 l, który przykrywamy gazą.
Przeczytaj także: Nutellówka – likier o smaku nutelli
Gdzie przechowywać zakwas na chleb
Zakwas przechowujemy w słoiku w ciepłym, zacienionym miejscu. Jeśli nie potrzebujemy w najbliższym czasie wykorzystywać zakwasu możemy wstawić go do lodówki w celu zatrzymania fermentacji. Przed wypiekiem chleba wyjmujemy go z lodówki 2 dni wcześniej i dożywiamy.
Składniki na zakwas
- woda
- mąka razowa
Przygotowanie zakwasu
- Pierwszego dnia rano do słoika wsypujemy 3 łyżki mąki razowej i 3 łyżki wody.
- Pierwszego dnia wieczorem mieszamy składniki w słoiku.
- Drugiego dnia rano dodajemy 3 łyżki mąki i 3 łyżki wody.
- Drugiego dnia wieczorem mieszamy zakwas.
- Trzeciego dnia rano dodajemy 3 łyżki mąki i 3 łyżki wody.
Czynności powtarzamy każdego dnia. Przy pieczeniu chleba nie wykorzystujemy całego zakwasu, a więc zawsze będziemy go mieli do kolejnego wypieku. Przy pierwszym przygotowaniu zakwasu możemy go wykorzystać już po 3 dniach.