Crumble z truskawkami
Crumble z truskawkami to błyskawiczny, szybki, prosty deser do przygotowania w kilka minut. Najlepiej przygotować go ze świeżych truskawek, wtedy kiedy są dostępne.
Deser będziecie mogli zrobić zawsze jak zaskoczą Was niezapowiedziani goście. Jest słodki i bardzo zdrowy 🙂
Przeczytaj przepis na: Bajgle z kozim serem i buraczkami
Świetnie pasuje do niego odrobina bitej śmietany, którą przygotujecie dosłownie w 2-3 minuty.
Składniki
- ok. 300g truskawek
- 75g masła
- 100g mąki
- 50g migdałów
- 100 g płatków migdałów
- 70g cukru
- 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii
Zobacz jak przygotować: Domowa pizza – pyszna i smaczna
Crumble z truskawkami – przepis
- Truskawki myjemy, usuwały szypułki i kroimy w większe plasterki. Układamy je w formie do tarty. Posypujemy łyżką cukru, dodajemy ekstrakt z wanilii.
- Migdały mielimy w młynku do kawy, albo drobno siekamy.
- W rondelku roztapiamy masło, dodajemy mąkę, płatki migdałów, zmielone migdały, 60g cukru i całość mieszamy. Tak przygotowaną kruszonkę układamy na truskawkach.
- Całość pieczemy przez 30 minut w temperaturze 180 st. C.
Crumble możemy podać z przygotowaną bitą śmietaną.
Smacznego!