Perfekcyjna filiżanka kawy? Brzmi dosyć nieprawdopodobnie jak, chociażby mit o Chupacabrze. Mimo tego, że niewielu doświadczyło tej przyjemności, jest sposób na to, aby osiągnąć taki efekt. Jedyną przeszkodą będzie bezpośrednia implementacja tego sposobu w domu, we własnym kubku.
1. Kupuj świeże ziarna
Wybieraj tylko takie, które mają napisaną datę palenia nie dłuższą niż dwa tygodnie wstecz. To, że wybrałaś najładniejsze, szczelnie zamknięte opakowanie z marketu nie oznacza, że ta kawa jest świeża. Jeżeli tak nie jest, to będzie miało to negatywny wpływ na smak.
2. Waż ziarna
Na zwykłej kuchennej wadze, zważ 25 gramów ziaren. Taka ilość będzie idealna na 350ml wody, czyli mniej więcej jeden kubek.
3. Nie zalewaj wrzątkiem
Po zagotowaniu wody, odstaw czajnik i poczekaj co najmniej 30 sekund, zanim zalejesz nią kubek z kawą. Zbyt gorąca woda może zniszczyć smak kawy co sprawi, że będzie ona niemalże niepijalna i niezwykle gorzka.
4. Zadbaj o czyste naczynia
Nieważne co zrobimy, ale jeżeli na przykład kubek, w którym zaparzamy kawę, nie będzie czysty, nie oczekujmy, że kawa będzie smakowała wyśmienicie.