Poznaj sposób na doskonałe pierniczki świąteczne

Miękkie pierniczki czy ciasteczka korzenne? Chyba każdemu z nas te wypieki jednoznacznie kojarzą się z Bożym Narodzeniem. Nie może ich również zabraknąć podczas tegorocznych świąt! Jak zrobić idealne ciasteczka? Podpowiadamy!

Miękkie pierniczki

Pierniczki trzeba przygotować odpowiednio wcześniej przed świętami Bożego Narodzenia. Warto zadbać o większą porcję, ponieważ bardzo szybko znikają od razu po upieczeniu. Rozpływają się w ustach i cudownie pachną. Oto najlepszy przepis na miękkie pierniczki!

  • mąka pszenna typ 550 (2 szklanki)
  • miód (1 czubata łyżka)
  • cukier puder (0,75 szklanki)
  • przyprawa do piernika (0,5 opakowania)
  • Proszek do pieczenia WINIARY (1 łyżeczka)
  • masło (1 czubata łyżka)
  • jajka (1 sztuka)
  • świeże drożdże (25 g)

Przygotowanie zaczniemy tradycyjnie od przesiania mąki z cukrem pudrem i proszkiem do pieczenia. Miód podgrzewamy na wolnym ogniu razem z przyprawą do piernika. Następnie zdejmujemy z ognia i dokładnie mieszamy. Miód z przyprawą należy wlać do mąki z cukrem pudrem i wyrobić ciasto. Następnie dodajemy miękkie masło, jajko i drożdże. Nie trzeba robić z nich rozczynu. Ciasto dokładnie wyrabiamy, podsypując małą ilością mąki, aby nie przyklejało się do rąk i stolnicy.

Reklama

Ciasto rozwałkowujemy na dowolną grubość. Jednak należy pamiętać, że im grubsze będzie ciasto, tym pierniczki będą bardziej miękkie. A teraz przystępujemy do najprzyjemniejszej części przygotowywania ciasteczek! Można je wykrawać w dowolne kształty – na przykład gwiazdki, serduszka, choinki czy ludziki. Pierniczki układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Warto pamiętać o zachowaniu odstępu około 2 cm, by nie skleiły się podczas pieczenia. Ciasteczka wkładamy do piekarnika na około 15 minut rozgrzanego do 190 stopni Celsjusza. Pierniczki będą już gotowe, gdy wspaniały aromat rozejdzie się po całej kuchni – warto sprawdzać patyczkiem do pieczenia, czy ciasto jest odpowiednio wypieczone. Nie może zabraknąć oczywiście dekoracji. Ciasteczka warto polać lukrem, polewą czekoladową i posypać maczkiem.

Świąteczne ciasteczka korzenne

Aromatyczne ciasteczka korzenne to jeden z najpopularniejszych przysmaków, które kojarzą się ze świętami. Ich wykonanie jest bardzo proste i może stanowić wspaniałą zabawę dla całej rodziny. Oto najlepszy przepis na ciastka korzenne! Będziemy potrzebować następujących składników:

Obejrzyj wideo
  • mąka (0,5 kg)
  • jajka (2 sztuki)
  • masło (0,5 kostki)
  • cukier (1 szklanka)
  • miód (1 szklanka)
  • doda (1 łyżeczka)
  • przyprawa korzenna (0,5 opakowania)

W pierwszej kolejności należy rozpuścić masło z cukrem i miodem, a następnie odstawić do ostygnięcia. W tym czasie przesiewamy mąkę przez sitko razem z sodą oraz przyprawą korzenną. Całość mieszamy z przestudzonym masłem do uzyskania jednolitej masy. Wkładamy ją do lodówki na około jedną godzinę. Gdy już będzie schłodzona, rozwałkowujemy na grubość około 1-2 cm.

A teraz czas na wykrawanie kształtów! Mogą to być serduszka, gwiazdki, choinki i inne dowolne kształty. Kładziemy je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, zachowując odstęp, bo ciastka urosną. Wystarczy je piec około 10 minut w temperaturze 180 stopni Celsjusza. Ozdabianie ciasteczek to kolejny ważny krok podczas przygotowywania ciasteczek korzennych. Nie tylko powinny wspaniale pachnieć i smakować, ale również cieszyć oczy. Warto je ozdobić lukrem za pomocą szprycy, wykorzystać kolorowe posypki czy polewę czekoladową. Smacznego!

Materiał partnera.
Reklama

Podobne posty

Komentarze

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Proszę wpisać swój komentarz!
Proszę podać swoje imię tutaj

Reklama

Ostatnie artykuły