Miękkie pierniczki czy ciasteczka korzenne? Chyba każdemu z nas te wypieki jednoznacznie kojarzą się z Bożym Narodzeniem. Nie może ich również zabraknąć podczas tegorocznych świąt! Jak zrobić idealne ciasteczka? Podpowiadamy!
Miękkie pierniczki
Pierniczki trzeba przygotować odpowiednio wcześniej przed świętami Bożego Narodzenia. Warto zadbać o większą porcję, ponieważ bardzo szybko znikają od razu po upieczeniu. Rozpływają się w ustach i cudownie pachną. Oto najlepszy przepis na miękkie pierniczki!
- mąka pszenna typ 550 (2 szklanki)
- miód (1 czubata łyżka)
- cukier puder (0,75 szklanki)
- przyprawa do piernika (0,5 opakowania)
- Proszek do pieczenia WINIARY (1 łyżeczka)
- masło (1 czubata łyżka)
- jajka (1 sztuka)
- świeże drożdże (25 g)
Przygotowanie zaczniemy tradycyjnie od przesiania mąki z cukrem pudrem i proszkiem do pieczenia. Miód podgrzewamy na wolnym ogniu razem z przyprawą do piernika. Następnie zdejmujemy z ognia i dokładnie mieszamy. Miód z przyprawą należy wlać do mąki z cukrem pudrem i wyrobić ciasto. Następnie dodajemy miękkie masło, jajko i drożdże. Nie trzeba robić z nich rozczynu. Ciasto dokładnie wyrabiamy, podsypując małą ilością mąki, aby nie przyklejało się do rąk i stolnicy.
Ciasto rozwałkowujemy na dowolną grubość. Jednak należy pamiętać, że im grubsze będzie ciasto, tym pierniczki będą bardziej miękkie. A teraz przystępujemy do najprzyjemniejszej części przygotowywania ciasteczek! Można je wykrawać w dowolne kształty – na przykład gwiazdki, serduszka, choinki czy ludziki. Pierniczki układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Warto pamiętać o zachowaniu odstępu około 2 cm, by nie skleiły się podczas pieczenia. Ciasteczka wkładamy do piekarnika na około 15 minut rozgrzanego do 190 stopni Celsjusza. Pierniczki będą już gotowe, gdy wspaniały aromat rozejdzie się po całej kuchni – warto sprawdzać patyczkiem do pieczenia, czy ciasto jest odpowiednio wypieczone. Nie może zabraknąć oczywiście dekoracji. Ciasteczka warto polać lukrem, polewą czekoladową i posypać maczkiem.
Świąteczne ciasteczka korzenne
Aromatyczne ciasteczka korzenne to jeden z najpopularniejszych przysmaków, które kojarzą się ze świętami. Ich wykonanie jest bardzo proste i może stanowić wspaniałą zabawę dla całej rodziny. Oto najlepszy przepis na ciastka korzenne! Będziemy potrzebować następujących składników:
- mąka (0,5 kg)
- jajka (2 sztuki)
- masło (0,5 kostki)
- cukier (1 szklanka)
- miód (1 szklanka)
- doda (1 łyżeczka)
- przyprawa korzenna (0,5 opakowania)
W pierwszej kolejności należy rozpuścić masło z cukrem i miodem, a następnie odstawić do ostygnięcia. W tym czasie przesiewamy mąkę przez sitko razem z sodą oraz przyprawą korzenną. Całość mieszamy z przestudzonym masłem do uzyskania jednolitej masy. Wkładamy ją do lodówki na około jedną godzinę. Gdy już będzie schłodzona, rozwałkowujemy na grubość około 1-2 cm.
A teraz czas na wykrawanie kształtów! Mogą to być serduszka, gwiazdki, choinki i inne dowolne kształty. Kładziemy je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, zachowując odstęp, bo ciastka urosną. Wystarczy je piec około 10 minut w temperaturze 180 stopni Celsjusza. Ozdabianie ciasteczek to kolejny ważny krok podczas przygotowywania ciasteczek korzennych. Nie tylko powinny wspaniale pachnieć i smakować, ale również cieszyć oczy. Warto je ozdobić lukrem za pomocą szprycy, wykorzystać kolorowe posypki czy polewę czekoladową. Smacznego!
Może pora na jakiś przepis na Święta Wielkanocne?