Rodzaje whisky

Rodzaje whisky

Przeciętny Polak słysząc słowo „whisky” myśli sobie – „znów ten ohydny trunek”. Jeśli musi go już pić, to z domieszką coli, sprite’a albo soku jabłkowego. W sumie, wychodzi wtedy niezły drink, spróbujcie.

Gdyby zapytać kogoś jakie znaki marki powiedziałby – Jack Daniels, Johnny Walker i pewnie tyle. A jest tak dużo rodzai i typów whisky, że czasem trudno się w tym połapać. Postaram się Wam przybliżyć ten temat.

Czym jest whiskey?

Whisky to trunek alkoholowy, ale aby móc nazywać go „whiskey” musi spełniać kilka podstawowych wymagań. Kryteria te opisane są w rozporządzeniu UE.

  • Proces wytwarzania polega na destylacja zacieru zbożowego
  • Trunek musi leżakować w dębowych beczkach o pojemności nie większej niż 700 litrów przez okres minimum 3 lat
  • Wolno dodać do whiskey jedynie wody destylowanej oraz karmelu w postaci E150
  • Można butelkować ten alkohol z mocą nie mniejszą niż 40%

Sprawdź: Nagradzany balsam po goleniu – W PROMOCJI!

Wielu marketingowców, stara się wcisnąć nam opowiastkę, że whiskey to 3 lata leżakowania. Jednak jak widzicie powyżej, aby ten rodzaj alkoholu był nazywany whisky muszą zostać spełnione wszystkie warunki.

Rodzaje whisky - beczki z whisky

Ceny szlachetnego trunku

Najbardziej istotną rolą odgrywa tutaj marka i wydane pieniądze na marketing, a także czas leżakowania whiskey. Im leżakuje dłużej, tym ma znacznie bardziej bogaty smak, ale i cena idzie w górę.

W sklepach spotkamy „tanie” whisky, znane wszystkim – Jacki, Johnny, oraz kosztujące nie małe pieniądze karafki z ciemnym, karmelowym trunkiem. Słowo tanie, nie oznacza tutaj złego alkoholu, tylko trunku który leżakował dość krótko – 3-6 lat. Nie wiem czy wiecie, ale ta „tania” whisky Lidlowa została uznana za jedną z najlepszych wsród tych krótko leżakowanych.

Przeczytaj także: 6 powodów – „Dlaczego warto pić wino”

Średniaki i marki, które większość z nas zna najlepiej są do kupienia w cenie ok. 50-70 PLN. Ale jeśli macie pić ją z litrami coli dla zabicia smaku, tylko dla towarzystwa to zdecydujcie się na tą za 30 PLN bo i tak nie poczujecie całej głębi smaku.

Grain whisky

To trunek produkowany ze zbóż w wielkich aparatach kolumnowych, dokładnie takich samych jakie są wykorzystywane do produkcji wódki. Najczęściej używa się pszenicy, jęczmienia, albo najtańszej dostępnej kukurydzy. Jednak w procesie produkcji z kukurydzy nie wytwarza się odpowiednia liczba cukrów potrzebnych do fermentacji, dlatego też dodaj się odrobinę słodu jęczmiennego.

Przeczytaj i zobacz: Jak przygotować mini siłownię w domu

Grain whisky bardzo rzadko jest sprzedawana jako produkt to picia, ze względu na brak smaku, dużo częściej stanowi bazę do innych rodzajów whisky.

Malt whisky

Produkowana ze sfermentowanego słodu. Najczęściej jest to słód jęczmienny. Destylowana przynajmniej 2 razy. Dzięki temu w procesie jest odparowanych znacznie więcej aromatycznych składników. W alkoholu są wyczuwalne różne aromaty owoców, czy dymu, który służył do ususzenia słodu.

Spotykamy się tutaj również z nazwą Single malt whisky. To trunek, który powstaje w jednej destylarni i nie jest mieszany z innymi odmianami.

Blended whiskey

Blended whiskey produkowana praktycznie na całym świecie. Jest to połączenie whisky zbożowej z jęczmienną. Bardzo często mieszanych jest nawet kilkadziesiąt różnych rodzajów. Większość światowej produkcji stanowi właśnie ten rodzaj whisky ze względu na dość łagodny smak, który jest pozytywnie odbierany przez przeciętnego człowieka.

Rodzaje whisky - różne rodzaje

W kolejnym wpisie opowiem Wam trochę o krajach pochodzenia whisky.

Podobne wpisy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *