Włochy ze swoją wielowiekową historią, zachwycającymi zabytkami i widokami, a także unikatową kulturą, stają się celem wycieczek turystów ze wszystkich stron świata. Tym, co zostaje nam w pamięci po wizycie w słonecznej Italii, są wspomnienia i zapachy, które czuć w każdej uliczce. W wielu miejscach roztacza się aromat świeżo mielonej kawy. Ten przywołujący refleksje zapach może na stałe zagościć w twoim domu dzięki ekspresowi do kawy. Jak wybrać odpowiedni sprzęt?
Jak powstały ekspresy do kawy?
Ekspres do kawy to wynalazek włoski, podobnie jak cała kultura picia tego napoju. Nie zapominajmy, że popularne na całym świecie espresso powstało właśnie we Włoszech. A jak pojawił się na rynku ekspres? Pierwsze tego typu kawiarniane urządzenie, które było wyposażone w duży zbiornik na wodę podgrzewaną gazem, zostało opatentowane przez Włocha – Angelo Moriondo. Miało to miejsce w 1885 roku. Rozwój ekspresów zbiegł się w czasie z rozwojem maszyn parowych i to właśnie pod koniec XIX wieku do przeprowadzania wody przez kawę w urządzeniu wykorzystywano ciśnienie pary. Wpływało to jednak ujemnie na jej smak.
Wysokiej jakości napoje kawowe można było zaparzyć w ekspresie stworzonym przez Luigiego Bezzera, ale urządzenie to przygotowywało tylko jedną filiżankę w tym samym czasie. Pierwszy przelewowy ekspres do kawy powstał w 1944 roku, a jego twórcą był Willy Brandl. W 1948 roku Achille Gaggia opracował urządzenie ciśnieniowe do ekstrakcji kawy, ale bez zastosowania pary wodnej. Taka kawa smakowała znacznie lepiej. Z czasem stworzone zostały pierwsze filtry do kawy, a sam ekspres stał się popularny nie tylko w kawiarniach, ale i w domach prywatnych – miało to miejsce około lat 70. XX wieku.
Ciśnieniowe, przelewowe czy inne ekspresy do kawy?
Na rynku dostępnych jest wiele rodzajów ekspresów do kawy:
- Ekspres ciśnieniowy – jego najważniejszym elementem jest pompa odpowiedzialna za wytworzenie ciśnienia, które przepycha gorącą wodę przez zmieloną kawę. Ekspres ten pozwala na przyrządzenie popularnej kawy espresso, która stanowi bazę do zaparzenia i innych rodzajów kaw, jak latte macchiato czy americano.
- Ekspres przelewowy – prosty ekspres do przygotowania wyłącznie espresso, gdzie woda zagotowywana jest w pojemniku z grzałką, a następnie przepływa przez filtr z kawą.
- Ekspres kapsułkowy – urządzenie proste w obsłudze, uniwersalne w użyciu, na kapsułki, które pozwalają zrobić espresso, americano, cappuccino, caffè latte i inne kawy. Przykładem jest ekspres na kapsułki NESCAFÉ Dolce Gusto, który cieszy oko ładnym designem i jest niewielkich rozmiarów, dlatego świetnie sprawdzi się w każdej kuchni.
Wymienione ekspresy są tylko przykładami popularnych urządzeń, dzięki którym nasza kawa w domu będzie jeszcze lepsza.
Dlaczego warto wybrać ekspres do kawy?
Przyrządzanie kawy w ekspresie ma wiele zalet – jest szybkie i pozwala uzyskać aromatyczny, pełen smaku napój. To wygoda dla właścicielki i możliwość uzyskania w wielu przypadkach kaw, których nie powstydziłyby się kawiarnie z włoskich ulic. Kawa z ekspresu może przywodzić na myśl piękne wspomnienia z wizyty we Włoszech. To tylko niektóre z powodów, dla których warto wyposażyć swój dom w urządzenie tego typu. Wspomniany ekspres na kapsułki jest na tyle wszechstronny w użyciu, że pozwala na przygotowanie wielu rodzajów kawy dla jej smakoszy.
Mmm, marzy mi się teraz taka kawa świeżutko z ekspresu.