Zupa ogórkowa
Kuchnia

Zupa ogórkowa

Bez wątpienia zupa ogórkowa to jedna z najpopularniejszych zup przygotowywanych przez Polaków, nie inaczej jest także w moim przypadku. Kwaskowy smak tej zupy powoduje, że jest taka wyjątkowa.

Zupę ogórkową możemy jadać w różnych wariantach – z ryżem, z makaronem, ze śmietaną i bez śmietany, jednak chyba najbardziej klasyczną wersją jest zupa ogórkowa z ziemniakami i śmietaną.

Zastanawiam się, jaką zupę ogórkową lubicie… dajcie znać w komentarzach, chętnie spróbuję Waszej wersji. Czy Wasza zupa jest zabielana śmietaną, czy wolicie smak bez śmietany. Ile osób tyle różnych smaków i przepisów. Warto eksperymentować w kuchni.

A teraz pora na mój przepis…

Zupa ogórkowa składniki

  • 4-5 skrzydełek
  • 1 por
  • 1/2 selera
  • 3 marchewki
  • 2 pietruszki
  • sól
  • pieprz
  • 3 ziarenka ziela angielskiego
  • liść laurowy
  • przecier z ogórków (500g) albo ogórki kiszone
  • 4-5 ziemniaków

Zupa ogórkowa przepis

Zaczynamy od przygotowania bulionu. Do garnka z ok. 2,5 l wody dodajemy skrzydełka, ziele angielskie, liść laurowy i całość gotujemy ok. 45 minut. Po tym czasie dajemy pokrojone w kostkę warzywa – marchew, pietruszkę i ziemniaki. Gotujemy aż warzywa będą „prawie” miękkie. 

Wyciągamy skrzydełka i dodajemy przecier z ogórków (możecie samodzielnie zetrzeć ogórki kiszone na tarce). 

Zupę ogórkową gotujemy jeszcze przez ok. 15 minut i zdejmujemy z ognia.

Zupa ogórkowa
Zupa ogórkowa

Podajemy ją z łyżką śmietany… smacznego!

0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments