Sałatka gyros
Każdy z nas lubi sałatki. Są doskonałym dodatkiem do potraw, albo świetnym pomysłem na kolację. Tym razem mieliśmy ochotę na gyrosa i stąd pomysł, aby wykorzystać go w sałatce.
Sałatka gyros nie jest ani trudna w przygotowaniu, ani czasochłonna, a jestem pewny, że polubi ją każde dziecko, nawet największe niejadki 🙂
Lista na zakupy oraz bardzo prosty przepis jest poniżej…
Sałatka gyros składniki
- 2 piersi z kurczaka
- 2 nieduże cebule
- 5 ogórków konserwowych (jeśli duże, to wystarczą 4)
- 5 jajek
- ok. 200g sera żółtego w kawałku
- ketchup
- kukurydza
- majonez
- przyprawa do gyrosa
- czosnek
Sałatka gyros przepis
1. Zaczynamy od umycia i pokrojenia w dużą kosteczkę- piersi kurczaka. Następnie dodajemy ją do miseczki dodajemy dwie łyżki oliwy/oleju i przyprawę do gyrosa. Dokładnie mieszamy i odstawiamy na ok. 2-3 godziny aby mięso przeszło marynatą.
2. Przygotowujemy resztę składników – kroimy ogórki, cebulę, jajka w drobną kosteczkę, ścieramy na tarce ser żółty.
3. Na patelni smażymy zamarynowane mięso wraz z dwoma posiekanymi ząbkami czosnku.
Sałatkę najlepiej układać w misce warstwami, poniżej przykładowa kolejność:
Sałatka gyros warstwy
- usmażony kurczak
- cebula
- ketchup (polewamy go tyle aby powstała warstwa
- ogórki konserwowe
- majonez (kładziemy go tyle aby przykryć całą poprzednią warstwę)
- kukurydza
- jajka
- majonez
- ketchup (tutaj nie musimy już dokładnie przykrywać ketchupem majonezu, możemy zrobić esy floresy) tak aby sałatka zaciekawiła też oko jedzącego.
