Domowa pizza - pyszna i smaczna

Domowa pizza – pyszna i smaczna

Każdy singiel powinien umieć gotować 🙂 Po pierwsze będziemy mogli tym zaskoczyć swoją przyszłą partnerkę, po drugie musimy coś jeść, bowiem nie będziemy przez całe życie zamawiać jedzenia.

Krótka historia pizzy

Nie wiem czy wiecie, ale pizza swój początek ma Grecji, dopiero stamtąd Rzymianie przywieźli pomysł do Włoch nadając jej odpowiedni smak i przede wszystkim wygląd. Pizza tak naprawdę była pokarmem biedoty. Były to pieczone chlebki posmarowane oliwą i posypane przyprawami. Wtedy ciasto było wypiekane na zakwasie, a nie tak jak w tej chwili na drożdżach.

Tym daniem najbardziej zajadali się mieszkańcy Neapolu. W latach 80, XIX wieku Neapol odwiedziła Królowa Włoch i wtedy nadworny piekarz przygotował dzisiejsza pizzę. Był to placek z pomidorami, mozzarellą oraz bazylią. Miał on przypominać o kolorach flagi włoskiej.

Prawdziwa włoska pizza składa się dosłownie z kilku składników. Włosi starają się nie przekraczać 3-4 składników.

Dziś będzie przepis na domową wersję pizzy, ale w stylu amerykańskim – czyli na bogato.

Sprawdź: Jak zadbać o sylwetkę w domu

Składniki na domową pizzę

  • 7g drożdży instant
  • 2 szklanki mąki
  • 3/4 letniej wody
  • 1 łyżeczka soli
  • 2 łyżki oliwy

Dodatki do pizzy

  • salami
  • ananas z puszki
  • 200g passaty pomidorowej
  • 2 ząbki czosnku
  • oregano
  • 3-4 plastry ananasa z puszki
  • 1/2 cebuli
  • 1 kulka mozzarelli
  • 200g tartej mozzarelli
  • szczypta cukru
  • 2-3 łyżki kukurydzy

Polecamy: Witaminy i odżywki

Przepis na ciasto do pizzy

  1. Wszystkie składniki na ciasto dodajemy do miski, mieszamy na początku łyżką, a następnie wyrabiamy ciasto ręką. Podsypujemy mąką i odstawiamy w ciepłe miejsce na ok. 34 minut.

Przepis na domową pizzę

  1. Blaszkę do pieczenia podsypujemy mąką, następnie układamy na niej ciasto i formujemy kształt pizzy. Ciasto nie powinni być zbyt grube.
  2. Do miski dodajemy passatę pomidorową, dodajemy przeciśnięty przez praskę do czosnku, odrobine cukru, oregano i mieszamy. Przygotowanym sosem smarujemy pizzę.
  3. Na pizzy układamy pokrojoną w plasterki mozzarellę. Następnie układamy salami, pokrojoną w piórka cebulę, pokrojonego w kostkę ananasa, posypujemy kukurydzą.
  4. Pizzę wkładamy na 15 minut do piekarnika nagrzanego do 220 st. C. Po 15 minutach pizzę posypujemy startą mozzarellą i pieczemy jeszcze ok. 5-6 minut.

Domowa pizza - pyszna i smaczna Domowa pizza - pyszna i smaczna Domowa pizza - pyszna i smaczna

Warto przeczytać: Olejki do ciała

Smacznego!

Podobne wpisy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *