Drobiowe szaszłyki

Drobiowe szaszłyki

Najczęściej pojawiającym się daniem na grillu jest kiełbasa, kaszanka, karkówka, jednak tym razem chciałbym pokazać Wam- jak zrobić drobiowe szaszłyki. Sezon grillowy jest w pełni.

Przepis jest niezwykle prosty i sprowadza się w gruncie rzeczy do umycia, pokrojenia w większe kawałki- warzyw, filetów z kurczak i nadziewaniu ich na patyczki.

Drobiowe szaszłyki składniki

  • 1 cukinia
  • 3 piersi z kurczaka
  • 1 bakłażan
  • 2 cebule
  • 1 czerwona papryka
  • przyprawa do grilla

Drobiowe szaszłyki przepis

  1. Paprykę myjemy, usuwamy gniazdo nasienne i kroimy w dużą kostkę.
  2. Filety z kurczaka myjemy, kroimy w większą kostkę.
  3. Cukinię myjemy, kroimy w grube półplasterki.
  4. Bakłażana myjemy, kroimy w grube półplasterki.
  5. Cebulę obieramy, kroimy w plasterki.
  6. Na patyczki do szaszłyków nadziewamy poszczególne składniki, tutaj nie podam Wam instrukcji, bo możecie to zrobić w dowolnej kolejności 🙂
  7. Przygotowane szaszłyki posypujemy przyprawą do grilla i układamy na kratce do grillowania.

W odróżnieniu od kiełbasy, karkówki osobiście nie polecam grillować drobiowych szaszłyków na tackach, bowiem dużo lepiej smakują grillowane bezpośrednio na kratce.

Drobiowe szaszłyki
Drobiowe szaszłyki

Smacznego!

Podobne wpisy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *