Drobiowe szaszłyki
Kuchnia

Drobiowe szaszłyki

Najczęściej pojawiającym się daniem na grillu jest kiełbasa, kaszanka, karkówka, jednak tym razem chciałbym pokazać Wam- jak zrobić drobiowe szaszłyki. Sezon grillowy jest w pełni.

Przepis jest niezwykle prosty i sprowadza się w gruncie rzeczy do umycia, pokrojenia w większe kawałki- warzyw, filetów z kurczak i nadziewaniu ich na patyczki.

Drobiowe szaszłyki składniki

  • 1 cukinia
  • 3 piersi z kurczaka
  • 1 bakłażan
  • 2 cebule
  • 1 czerwona papryka
  • przyprawa do grilla

Drobiowe szaszłyki przepis

  1. Paprykę myjemy, usuwamy gniazdo nasienne i kroimy w dużą kostkę.
  2. Filety z kurczaka myjemy, kroimy w większą kostkę.
  3. Cukinię myjemy, kroimy w grube półplasterki.
  4. Bakłażana myjemy, kroimy w grube półplasterki.
  5. Cebulę obieramy, kroimy w plasterki.
  6. Na patyczki do szaszłyków nadziewamy poszczególne składniki, tutaj nie podam Wam instrukcji, bo możecie to zrobić w dowolnej kolejności 🙂
  7. Przygotowane szaszłyki posypujemy przyprawą do grilla i układamy na kratce do grillowania.

W odróżnieniu od kiełbasy, karkówki osobiście nie polecam grillować drobiowych szaszłyków na tackach, bowiem dużo lepiej smakują grillowane bezpośrednio na kratce.

Drobiowe szaszłyki
Drobiowe szaszłyki

Smacznego!

0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments