Najczęściej pojawiającym się daniem na grillu jest kiełbasa, kaszanka, karkówka, jednak tym razem chciałbym pokazać Wam- jak zrobić drobiowe szaszłyki. Sezon grillowy jest w pełni.
Przepis jest niezwykle prosty i sprowadza się w gruncie rzeczy do umycia, pokrojenia w większe kawałki- warzyw, filetów z kurczak i nadziewaniu ich na patyczki.
Drobiowe szaszłyki składniki
- 1 cukinia
- 3 piersi z kurczaka
- 1 bakłażan
- 2 cebule
- 1 czerwona papryka
- przyprawa do grilla
Drobiowe szaszłyki przepis
- Paprykę myjemy, usuwamy gniazdo nasienne i kroimy w dużą kostkę.
- Filety z kurczaka myjemy, kroimy w większą kostkę.
- Cukinię myjemy, kroimy w grube półplasterki.
- Bakłażana myjemy, kroimy w grube półplasterki.
- Cebulę obieramy, kroimy w plasterki.
- Na patyczki do szaszłyków nadziewamy poszczególne składniki, tutaj nie podam Wam instrukcji, bo możecie to zrobić w dowolnej kolejności 🙂
- Przygotowane szaszłyki posypujemy przyprawą do grilla i układamy na kratce do grillowania.
W odróżnieniu od kiełbasy, karkówki osobiście nie polecam grillować drobiowych szaszłyków na tackach, bowiem dużo lepiej smakują grillowane bezpośrednio na kratce.

Smacznego!