Spaghetti carbonara
Spaghetti carbonara to przepis dla wszystkich osób uwielbiających wszelkiego rodzaju makarony. To danie jest niezwykle proste w wykonaniu, a do tego przygotujemy je w kilka chwil. To danie to jedno z najprostszych, a zarazem najsmaczniejszych włoskich dań.
Do przygotowania makaronu z boczkiem potrzeba dosłownie tylko kilku składników, które bardzo często każdy z nas ma w domu, w swojej kuchni. Danie to jest niskobudżetowe, bo składniki, które w nim wykorzystujemy są dość tanie.
Oczywiście, tak jak zawsze są znane dwie wersje tego spaghetti. Jedna z nich zaleca dodanie śmietany, druga natomiast mówi o przygotowaniu go bez dodatku śmietany, tylko na żółtkach, boczku i parmezanie.
A Waszym zdaniem, która wersja jest smaczniejsza, którą wersję częściej przygotowujecie w domu?
Spaghetti carbonara to doskonały pomysł na romantyczną kolację we dwoje 🙂
Spaghetti carbonara składniki:
- makaron tagliatelle
- 4 jajka
- 200g boczku
- 1 cebula
- 60g parmezanu
Spaghetti carbonara przepis:
- Makaron gotujemy al’dente wg. przepisu na opakowaniu. Każdy makaron ma różny czas gotowania, więc sprawdźcie na opakowaniu ile gotować Wasz makaron.
- W misce mieszamy jajka, z połową parmezanu i czarnym pieprzem.
- Na patelni podsmażamy drobno pokrojony boczek oraz cebulę. Następnie dodajemy ugotowany makaron i jajka. Całość dokładnie mieszamy i wykładamy na talerze.
- Makaron podajemy posypany pozostałą częścią startego wcześniej parmezanu.
Smacznego!