Spaghetti carbonara

Spaghetti carbonara

Spaghetti carbonara to przepis dla wszystkich osób uwielbiających wszelkiego rodzaju makarony. To danie jest niezwykle proste w wykonaniu, a do tego przygotujemy je w kilka chwil. To danie to jedno z najprostszych, a zarazem najsmaczniejszych włoskich dań.

Do przygotowania makaronu z boczkiem potrzeba dosłownie tylko kilku składników, które bardzo często każdy z nas ma w domu, w swojej kuchni. Danie to jest niskobudżetowe, bo składniki, które w nim wykorzystujemy są dość tanie.

Oczywiście, tak jak zawsze są znane dwie wersje tego spaghetti. Jedna z nich zaleca dodanie śmietany, druga natomiast mówi o przygotowaniu go bez dodatku śmietany, tylko na żółtkach, boczku i parmezanie.

A Waszym zdaniem, która wersja jest smaczniejsza, którą wersję częściej przygotowujecie w domu?

Spaghetti carbonara to doskonały pomysł na romantyczną kolację we dwoje 🙂

Spaghetti carbonara składniki:

  • makaron tagliatelle
  • 4 jajka
  • 200g boczku
  • 1 cebula
  • 60g parmezanu

Spaghetti carbonara przepis:

  1. Makaron gotujemy al’dente wg. przepisu na opakowaniu. Każdy makaron ma różny czas gotowania, więc sprawdźcie na opakowaniu ile gotować Wasz makaron.
  2. W misce mieszamy jajka, z połową parmezanu i czarnym pieprzem.
  3. Na patelni podsmażamy drobno pokrojony boczek oraz cebulę. Następnie dodajemy ugotowany makaron i jajka. Całość dokładnie mieszamy i wykładamy na talerze.
  4. Makaron podajemy posypany pozostałą częścią startego wcześniej parmezanu.
Spaghetti carbonara
Spaghetti carbonara

Smacznego!

Podobne wpisy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *