Domowe kopytka

Domowe kopytka to świetna alternatywa dla ziemniaków. Można je podawać prosto z wody, z sosami czy jako dodatek do mięs.

Poniżej przedstawiam listę produktów oraz przepis. To danie jest bardzo często dodatkiem do wielu sosów. Przygotowujemy je do bitek wieprzowych, a także do różnego rodzaju gulaszów.

Kopytka składniki:

  • 1 kg ziemniaków
  • 1 jajko
  • 200-300 g maki pszennej lub ryżowej
  • Sól

Domowe kopytka przepis

  1. Ziemniaki obierz, dobrze umyj pod bieżącą wodą i ugotuj w osolonej wodzie
  2. Gdy ziemniaki się ostudzą tak byś mogła wymieszać je ręką dodaj jajko i mąkę
  3. Zagnieć wszystko w jednolite ciasto, podziel na kilka części przez co będzie Ci łatwej rozwałkować ciasto
  4. Każdą część przenieś na stolnicę wysypana mąką. Z podzielonych części uformuj wałki o grubości dwóch palców, pod skosem podziel na mniejsze kawałki, rozłóż luźno na stolnicy i podsyp mąką by się nie sklejały,
  5. W garnku osól i zagotuj wodę, gotuj je porcjami, gotuj około 3 minuty, gdy wypłyną na powierzchnie to znak, że są gotowe do wyjęcia. Podawaj od razu.
Domowe kopytka
Domowe kopytka

Smacznego!

Reklama

Podobne posty

Komentarze

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Proszę wpisać swój komentarz!
Proszę podać swoje imię tutaj

Reklama

Ostatnie artykuły