Domowe kopytka to świetna alternatywa dla ziemniaków. Można je podawać prosto z wody, z sosami czy jako dodatek do mięs.
Poniżej przedstawiam listę produktów oraz przepis. To danie jest bardzo często dodatkiem do wielu sosów. Przygotowujemy je do bitek wieprzowych, a także do różnego rodzaju gulaszów.
Kopytka składniki:
- 1 kg ziemniaków
- 1 jajko
- 200-300 g maki pszennej lub ryżowej
- Sól
Domowe kopytka przepis
- Ziemniaki obierz, dobrze umyj pod bieżącą wodą i ugotuj w osolonej wodzie
- Gdy ziemniaki się ostudzą tak byś mogła wymieszać je ręką dodaj jajko i mąkę
- Zagnieć wszystko w jednolite ciasto, podziel na kilka części przez co będzie Ci łatwej rozwałkować ciasto
- Każdą część przenieś na stolnicę wysypana mąką. Z podzielonych części uformuj wałki o grubości dwóch palców, pod skosem podziel na mniejsze kawałki, rozłóż luźno na stolnicy i podsyp mąką by się nie sklejały,
- W garnku osól i zagotuj wodę, gotuj je porcjami, gotuj około 3 minuty, gdy wypłyną na powierzchnie to znak, że są gotowe do wyjęcia. Podawaj od razu.
Smacznego!
Reklama