Domowe kopytka

Domowe kopytka

Domowe kopytka to świetna alternatywa dla ziemniaków. Można je podawać prosto z wody, z sosami czy jako dodatek do mięs.

Poniżej przedstawiam listę produktów oraz przepis. To danie jest bardzo często dodatkiem do wielu sosów. Przygotowujemy je do bitek wieprzowych, a także do różnego rodzaju gulaszów.

Kopytka składniki:

  • 1 kg ziemniaków
  • 1 jajko
  • 200-300 g maki pszennej lub ryżowej
  • Sól

Domowe kopytka przepis

  1. Ziemniaki obierz, dobrze umyj pod bieżącą wodą i ugotuj w osolonej wodzie
  2. Gdy ziemniaki się ostudzą tak byś mogła wymieszać je ręką dodaj jajko i mąkę
  3. Zagnieć wszystko w jednolite ciasto, podziel na kilka części przez co będzie Ci łatwej rozwałkować ciasto
  4. Każdą część przenieś na stolnicę wysypana mąką. Z podzielonych części uformuj wałki o grubości dwóch palców, pod skosem podziel na mniejsze kawałki, rozłóż luźno na stolnicy i podsyp mąką by się nie sklejały,
  5. W garnku osól i zagotuj wodę, gotuj je porcjami, gotuj około 3 minuty, gdy wypłyną na powierzchnie to znak, że są gotowe do wyjęcia. Podawaj od razu.
Domowe kopytka
Domowe kopytka

Smacznego!

Podobne wpisy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *