Najlepsze naleśniki z serem to naleśniki posmarowane kremowym serkiem waniliowym. Delikatnie chrupiące ze słodkim nadzieniem w środku.
Z tego przepisu wychodzi ok. 6-7 dużych naleśników więc część z nich możecie wykorzystać i zrobić naleśniki z serem, a z części naleśniki z konfiturą albo dżemem truskawkowym.
Przeczytaj przepis na: Naleśniki z kurczakiem, fetą i rukolą
Oczywiście dokładnych proporcji Wam nie podam, bo czasem trzeba dosypać odrobinę więcej mąki, albo odrobine więcej mleka. Wszystko zależy od konsystencji ciasta, powinno być dość płynne.
Składniki
- 2 jajka
- 2/3 szklanki mleka
- 1,5 szklanki mąki
- odrobina wody gazowanej
- szczypta soli
- olej do smażenia
Składniki na farsz serowy
- 300 g sera białego
- 1 serek waniliowy np. Rolmlecz (wg. mnie najlepszy)
- 1 żółtko
Zobacz również: Przepis na sajgonki
Domowe naleśniki z serem – przepis
Do miski wbijamy jajka, dodajemy szczyptę soli, mąkę, mleko, wodę gazowaną i mieszamy do połączenia się składników. Możecie wymieszać ciasto przy pomocy rózgi, albo miksera. Jak wolicie.
Na rozgrzaną patelnię wylewamy odrobinę ciasta, rozprowadzamy po całej patelni i smażmy naleśniaka z obu stron. Dosłownie 1-2 minuty.
Ser biały mieszamy z żółtkiem, serkiem waniliowym.
Na naleśniku układamy trochę farszu i rolujemy. Następnie smażymy go przez chwilę z każdej strony na rozgrzanej patelni.
Naleśniki podajemy z dodatkiem serka waniliowego, albo ewentualnie śmietaną i cukrem.