Jak przygotować klasyczne kotlety schabowe

Jak przygotować klasyczne kotlety schabowe

Może nie każdy wie, jak przygotować klasyczne kotlety schabowe. Najpierw mąka, jajko czy bułka. A może bez bułki? W tym wpisie pokażę Wam jak przygotować tradycyjne kotlety schabowe. Będą soczyste w środku i bardzo chrupiące.

Kotlety schabowe możemy podać z ziemniakami z wody, posypanymi świeżym koperkiem i mizerią. To danie to bardzo często typowe danie podawane jako niedzielny obiad. Każda gospodyni domowa przygotowuje kotlet schabowy według swojego sprawdzonego przepisu. Jedynie kolejność panierowania mięsa jest tutaj bardzo istotna i warto ją znać.

Danie pierwsza klasa, musicie koniecznie spróbować. A skórka z kotletów już nigdy nie będzie się Wam odklejała od mięsa podczas smażenia. Koniecznie spróbujcie. A czy wiecie, że najlepszy kotlet jest zrobiony z mięsa z kością.

Składniki

  • 4 plastry schabu
  • 1 jajko
  • mąka
  • bułka tarta
  • sól
  • pieprz
  • smalec

Sprawdź przepis na: Domowe kotlety jajeczne

Kotlety schabowe przepis

  1. Plastry schabu rozbijamy tłuczkiem bardzo cienko. Najlepiej jest je rozbijać przez folię spożywczą aby zbytnio ich nie poszarpać.
  2. Każdy plaster schabu nacieramy z każdej strony solą i pieprzem.
  3. Schab obtaczamy najpierw w mące, następnie w jajku, a na sam koniec w bułce tartej.
  4. Tak przygotowane kotlety smażymy na smalcu bardzo krótko z każdej strony na rumiany kolor.

Klasyczne kotlety schabowe podajemy z ziemniakami z wody i mizerią.

Podobne wpisy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *