Jak przygotować klasyczne kotlety schabowe
Może nie każdy wie, jak przygotować klasyczne kotlety schabowe. Najpierw mąka, jajko czy bułka. A może bez bułki? W tym wpisie pokażę Wam jak przygotować tradycyjne kotlety schabowe. Będą soczyste w środku i bardzo chrupiące.
Kotlety schabowe możemy podać z ziemniakami z wody, posypanymi świeżym koperkiem i mizerią. To danie to bardzo często typowe danie podawane jako niedzielny obiad. Każda gospodyni domowa przygotowuje kotlet schabowy według swojego sprawdzonego przepisu. Jedynie kolejność panierowania mięsa jest tutaj bardzo istotna i warto ją znać.
Danie pierwsza klasa, musicie koniecznie spróbować. A skórka z kotletów już nigdy nie będzie się Wam odklejała od mięsa podczas smażenia. Koniecznie spróbujcie. A czy wiecie, że najlepszy kotlet jest zrobiony z mięsa z kością.
Składniki
- 4 plastry schabu
- 1 jajko
- mąka
- bułka tarta
- sól
- pieprz
- smalec
Sprawdź przepis na: Domowe kotlety jajeczne
Kotlety schabowe przepis
- Plastry schabu rozbijamy tłuczkiem bardzo cienko. Najlepiej jest je rozbijać przez folię spożywczą aby zbytnio ich nie poszarpać.
- Każdy plaster schabu nacieramy z każdej strony solą i pieprzem.
- Schab obtaczamy najpierw w mące, następnie w jajku, a na sam koniec w bułce tartej.
- Tak przygotowane kotlety smażymy na smalcu bardzo krótko z każdej strony na rumiany kolor.
Klasyczne kotlety schabowe podajemy z ziemniakami z wody i mizerią.