Kuchnia

3 powody, dlaczego warto jeść awokado

Dlaczego warto jeść awokado? Kremowe, aksamitne i o łagodnym, maślanym smaku. Istnieje wiele odmian tego tropikalnego owocu, a każdą z nich łączy jedno – są niezwykle wartościowe dla naszego zdrowia.

Awokado pełne odżywczych składników

Te maślane owoce to prawdziwa bomba odżywcza. Są pełne jednonienasyconych kwasów tłuszczowych i witamin, szczególnie tych z grupy B o raz witamin C, E oraz K. Mają też więcej dobrze przyswajalnego błonnika niż inne owoce, a także minerałów takich jak żelazo, potas i miedź. Nie zawierają przy tym cholesterolu ani sodu i mają niską zawartość tłuszczów nasyconych.

Dlaczego warto jeść awokado, choć jest tłuste?

Chociaż większość kalorii w awokado pochodzi z tłuszczu, nie ma się czego obawiać. Awokado pełne jest zdrowych tłuszczów, które pomagają utrzymać uczucie sytości na dłużej. Kwas oleinowy, występujący również w oliwie z oliwek, wpływa na obniżenie stanów zapalnych w organizmie i wspomaga pracę serca. Odżywia od wewnątrz Twoją skórę i ułatwia wchłanianie witamin.

Awokado na poprawę humoru

W swoim składzie awokado zawiera również dużo kwasu foliowego. Pokarmy w niego bogate mogą pomóc w zmniejszaniu ryzyka wystąpienia depresji. Kwas foliowy pomaga zapobiegać gromadzeniu się homocysteiny. Jej wysoki poziom wiąże się z występowaniem chorób układu naczyniowo sercowego, upośledzeniem krążenia i tym samym ograniczeniem dostarczania substancji odżywczych do mózgu. Obniżając jej poziom, awokado przyczynia się też do zwiększenia produkcji dopaminy, serotoniny oraz norepinefryny. To właśnie te neuroprzekaźniki odpowiadają za Twój dobry nastrój i spokojny sen.

Leave a Reply

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.