Babki wielkanocne – sprawdź, jak dopełnić tradycji

Babki wielkanocne – sprawdź, jak dopełnić tradycji

Każdego roku po wielkanocnym obiedzie lub śniadaniu przychodzi czas na coś słodkiego. Tradycyjnie obok mazurków na naszych stołach królują babki wielkanocne. Czy masz swój sprawdzony przepis? Być może inspiracją będą dla ciebie nasze pomysły. Dowiedz się, co decyduje o wspaniałym smaku i odpowiedniej konsystencji babki. Poznaj nasze ulubione wersje tego wielkanocnego wypieku.

Recepta na udaną babkę

Babki wielkanocne przyjmują różne postacie. Niektórzy z nas nie wyobrażają sobie tego ciastka bez cytrynowych akcentów, inni bez dodatku kakao. Niezależnie od przyjętej koncepcji warto pamiętać o kilku ważnych zasadach związanych z przygotowywaniem udanego wypieku.

Pierwsza z nich dotyczy jajek, symbolu Wielkanocy, który odgrywa bardzo ważną rolę także w przygotowywaniu ciasta. Jajka, z których korzystasz, powinny utrzymywać temperaturę pokojową, aby masa nie uległa zwarzeniu. Przed przystąpieniem do pracy warto także delikatnie wymieszać je trzepaczką. Reguła temperatury pokojowej dotyczy także tłuszczu użytego do wypieku. Ponadto ważne jest jego dokładne utarcie, by nie tworzyły się grudki.

Często popełnianym błędem w trakcie pieczenia babki jest nieodpowiednia temperatura. Gdy jest ona zbyt wysoka, ciasto mocniej przypieka się od góry, w efekcie czego pęka, a przecież babka ma również cieszyć nasze oczy. Optymalna temperatura do pieczenia babki wielkanocnej to zazwyczaj około 170oC. W trakcie pieczenia można ją obniżyć do mniej więcej 155oC. Mając na uwadze te zasady, przejdźmy teraz do najlepszych przepisów na babkę wielkanocną.

Babka cytrynowa z majonezem

Nasza pierwsza propozycja to znana i lubiana babka wielkanocna cytrynowa pokryta pysznym lukrem. W tym przepisie używamy mąki ziemniaczanej oraz pszennej w proporcjach 50:50. Do 1 kg mąki powinno się użyć 4 jajek, 1 cytryny, 4 łyżek Majonezu Dekoracyjnego WINIARY, łyżeczki proszku do pieczenia i niecałej szklanki cukru.

Białka jajek należy ubić w pianę wraz z cukrem. Następnie dodaj do nich otarte skórki z cytryny i żółtka jajek, a następnie zmiksuj dokładne wszystkie składniki. Teraz czas dodać do masy pozostałe składniki – mąkę, proszek do pieczenia, majonez oraz sok z cytryny. Babkę powinno się piec w formie wysmarowanej masłem i bułką tartą przez 45 minut. Ciasto wymaga jeszcze lukru, który łatwo przygotujesz z cukru pudru, wrzącej wody i soku z cytryny.

Babka z kakao

Nasza druga propozycja skierowana jest przede wszystkim do miłośników smaku czekolady, jednak babka z kakao powinna smakować wszystkim! Do jej przygotowania również potrzebne będzie 0,5 kg mąki pszennej oraz 0,5 kg mąki ziemniaczanej. Cukier, jajka i majonez przygotuj w dokładnie tej samej ilości jak przy babce cytrynowej. Przyda ci się również łyżeczka kakao oraz Cukier wanilinowy WINIARY.

Ubijając białka jajek, poza cukrem dodaj jeszcze wspomniany cukier wanilinowy, który nada babce wyjątkowego smaku, a później połącz z żółtkami. Do masy dodaj następnie mąkę i pozostałe składniki, poza kakao i dobrze wymieszaj. Do wysmarowanej masłem i bułką tartą foremki wlej tylko część masy (około ¾), a pozostałą wymieszaj z kakao. Następnie ułóż ją na masie białej i lekko zamieszaj widelcem, by pokrojone ciasto prezentowało się ciekawe na talerzu. Babkę pieczoną przez około 40 minut polej lukrem.

Podobne wpisy

Jeden komentarz

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *