Utarło się, że ziemniaki tuczą- nieprawda. To tak naprawdę dodatki oraz tłuste sosy przyczyniają się, że nasza waga raptem skacze.
Sposobów na ugotowanie ziemniaków jest kilka.
Jak gotować ziemniaki?
- Pieczenie ziemniaków w mundurkach na ognisku – stary sposób, często kojarzony z biwakami, koloniami. Umyte ziemniaki w obierkach zawijamy w sreberko i doprawiamy wedle uznania, nadziewamy na kijek i trzymamy nad ogniem. Ziemniaki sprawdzamy przez odwinięcie sreberka i sprawdzenie czy są wystarczająco miękkie,
- Chipsy z ziemniaka – chipsy z ziemniaka to idealna przystawka na zimowe wieczory, obierz ziemniaki, pokrój w talarki, rozgrzej frytkownicę na 200 stopni wrzuć ziemniaki i smaż 10-15 minut, podawaj z sosami, lub standardowo ketchup + majonez,
Tradycyjnie gotowane ziemniaki – do garnka nalej ¾ wody, wrzuć ziemniaki, posól i gotuj około 20 minut pod przykryciem. Stopień miękkości ziemniaków sprawdzaj poprzez nakłucie widelcem ziemniaka. Jeżeli zimniak jest miękki to znak, że są gotowe.
Reklama
Odcedź i podaj z surówką i mięsem.
Reklama