Alkohol w diecie

Alkohol w diecie

Wiele osób zastanawia się czy możliwe jest spożywanie alkoholu w diecie. Jak wiele osób, tak tez pojawia się wiele zdań na ten temat.

Jedni twierdzą, że alkohol w diecie jest elementem, który kategorycznie powinien zostać wyeliminowany ze względu na spustoszenie jakie robi w organizmie. Zazwyczaj tego typu opinie dotyczą skrajnych diet, a nawet detoksów, których celem jest pozbycie się toksyn z organizmu człowieka.

W takich przypadkach faktycznie alkohol nie jest zalecanym produktem. Pamiętajmy także o diecie kobiety w ciąży czy matki karmiącej, która nie powinna zawierać tego typu procentowych napojów.

Zwolennicy alkoholu twierdzą, że ten wypijany w umiarze nie jest niczym złym w naszej diecie. Nie może być to jednak element nieodłączny, który pojawia się codziennie. Jednorazowe wypicie kieliszka wytrawnego wina wręcz ma pozytywne działanie dla naszego organizmu. Po pierwsze ze względu na niszczenie wolnych rodników, po drugie, działa na naszą psychikę. Jeżeli cały czas sobie czegoś odmawiamy, to w efekcie nadchodzi taki moment w całej diecie, że rzucamy się na poszczególne, zakazane produkty jak wygłodniałe wilki.

Pamiętajmy, że każda dieta powinna być zbilansowana. Powinniśmy dostarczać wszystkich składników do naszego organizmu uwzględniając drobne grzeszki w podsumowaniu kalorycznym danego dnia lub tygodnia.

Czerwone wino

W ten sposób będziemy mogli dokonywać świadomych wyborów. Warto zatem porównywać i sprawdzić co może być odpowiednikiem kieliszka czerwonego wina i co bardziej zaspokoi nasz żołądek lub samopoczucie.

Ucząc się eliminowania uczymy się jedzenia, a przecież w każdej diecie o to chodzi, aby nie odmierzać potraw z aptekarską precyzją, ale, żeby nauczyć się zdrowego komponowania posiłków na długie lata.

Podobne wpisy

Jeden komentarz

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *