Czekolada - nie tylko słodkości

Czekolada – nie tylko słodkości

Historia czekolady sięga czasów prekolumbijskich w Ameryce. Tam właśnie jest ojczyzna kakaowca, z którego wytwarzana jest czekolada. Indiański lud Olmeków czy później Majowie, czy Aztekowie traktowali ziarna kakaowca z nabożną czcią. W kulturze Indian napój czekoladowy czy gęsty krem z kakaowca były spożywane jako napoje rytualne, wykorzystywane w trakcie ceremonii religijnych. Dostępne tylko dla wybranych były symbolem władzy.

Czekolada w powszechnym odbiorze to wspaniały deser, pełen słodyczy i korzystnego wpływu na nasze samopoczucie. Endorfiny z czekolady? No, nie – to mit. Endorfiny nazywane są hormonami szczęścia i produkowane są przez ludzki organizm. Czekolada natomiast zawiera tryptofan, który potrzebny jest do syntezy w organizmie innego hormonu szczęścia – serotoniny. Ciemna czekolada zawiera go zdecydowanie więcej niż czekolady mleczne, z uwagi na wyższą zawartość kakao.

Ciemna czekolada w potrawach

Czekolada głównie traktowana jest jako deser czy dodatek do słodkich lodów, kremów i ciast. Okazuje się jednak, że może być także wykorzystywana także w daniach pikantnych. W ojczyźnie czekolady, czyli na terenach dzisiejszego Meksyku, spotkamy gorzką czekoladę w przepisach dań, które na pozór nie łączą się z czekoladowym smakiem.

Sos mole

To potrawa z uwagi na swoje smakowe cechy, nazywana meksykańskim curry. Połączenie kuminu, kolendry, cynamonu i czekolady, a także oregano, tymianku, migdałów, orzeszków ziemnych, pestek dyni, rodzynek, cebuli i pomidorów daje w efekcie gęsty, aromatyczny, ostry i słodki sos, który jest dumą wszystkich Meksykanów. Niestety, aby sos mole był w smaku naprawdę meksykański, potrzebny jest jeszcze jeden składnik. To trudno dostępna w Polsce papryka Poblano. Warto jednak poszukać w sklepach internetowych. Do potrawy dodajemy suszoną w całości paprykę Poblano, czyli Chili Ancho. Jedne składniki nadają potrawie słodkości, inne ostrości. Zmielone orzechy zagęszczają sos, a czekolada nadaje aksamitnej tekstury.

Chili con carne z czekoladą

To danie także stanowi sztandarową pozycję w meksykańskiej kuchni. To mielona wołowina z czerwoną fasolą. Dodatek ostrej papryki, ziół, chili tworzy pożywne danie podawane z ryżem, pieczywem, tortillą lub chipsami typu nachos. Gorzką czekoladę (minimum 70% kakao) dodajemy pod koniec gotowania. Jej obecność w potrawie sprawi, że podbije wszystkie smaki, dając niesamowite wrażenia organoleptyczne.

Smakowe eksperymenty

Wielu szefów kuchni, poszukując nowych doznań smakowych łączy gorzką czekoladę z leśnymi grzybami, dziczyzną, ostrymi serami. Przekąski z udziałem czekolady i wędzonych wędlin, pieczonych mięs potrafią zaskoczyć swoim uwodzicielskim smakiem niejednego smakosza. Tabliczka gorzkiej czekolady wspaniale łączy się także z winami o dużej zawartości garbników (tzw. wina taniczne). Kozi ser, cheddar czy gouda to najlepsi towarzysze czekolady na pikniki, czy górskie wycieczki.

Czekolada i alkohol

To połączenie nie jest żadną nowością. Wszyscy znamy czekoladowe baryłeczki wypełnione alkoholem. To produkty najczęściej pochodzące z dużych zakładów cukierniczych, produkujących słodycze na wielką skalę. My proponujemy coś bardziej wyrafinowanego. Degustacja trunku z półki premium (np. whisky, rum, bourbon) i rzemieślniczej gorzkiej czekolady. Dla smakoszy będzie to prawdziwa karuzela doznań smakowych. Składniki zawarte w leżakowanych alkoholach i w czekoladzie potrafią się uzupełniać bądź podbijać określone smaki. Czekolada potrafi wzmóc słodycz alkoholu, bądź złagodzić alkoholową pieprzność. Najlepszymi ziarnami kakaowca, z których produkuje się czekoladę idealną do degustacji z mocnymi trunkami to odmiany criollo i trinitario. Z powodu olbrzymiej ilości rodzajów i gatunków czekolad i alkoholi przygoda z odkrywaniem nowych smaków szybko się nie kończy, a doznania mogą być oszałamiające.

Czekoladowe dodatki

Wszyscy znamy smak i aromat czekolad z dodatkiem owoców, orzechów, migdałów czy słodkich mas do nadziewania czekoladowych tabliczek. Chcąc jednak poszerzyć krąg klientów, firmy cukiernicze poszukują nowych zestawień smakowych. Gorzka czekolada idealnie się do tego nadaje, więc pojawia się coraz więcej produktów o nieoczywistych zestawieniach. Najpopularniejszym dodatkiem do czekolady jest chili. Ostrość tej przyprawy w połączeniu ze smakiem czekolady daje naprawdę rewelacyjny efekt. Inne dodatki, najczęściej proponowane przez małe, rzemieślnicze wytwórnie to szafran, tymianek, lawenda, ocet balsamiczny, sól himalajska, pieprz kajeński i syczuański, trawa cytrynowa.

Ciemna czekolada jest produktem wyjątkowym. Potrafi dać niespotykane doznania smakowe, ale też jest zalecana jako żywność o właściwościach leczniczych. Zaprzyjaźnijmy się z gorzką czekoladą, a ona odda nam to co ma najlepsze.

Artykuł powstał we współpracy ze sklepem helios-szklo.pl – Porcelana | Sztućce | Szkło

Podobne wpisy

Jeden komentarz

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *